Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune pe care sondajele de opinie o plasează pe locul doi în ceea ce priveşte intenţiile de vot la nivel naţional, va participa la alegerile europene din 2024 cu propunerea de a „refonda” ceea ce consideră a fi o Uniune Europeană „eşuată”. Din acest punct de vedere, programul politic al extremiștilor din Germania, seamănă izbitor cu cel al AUR, partidul populist de extremă dreapta din România.
Programul AfD
Participanţii la congresul partidului, întrunit la Magdeburg (estul Germaniei), au aprobat această moţiune susţinută de conducerea formaţiunii şi care propune înlocuirea actualei UE cu o „Federaţie a Naţiunilor” care să restituie puterile statelor care fac parte din blocul comunitar. Cu alte cuvinte, AfD este cel puțin sceptică cu privire la caracterul supranațional al Uniunii Europene și cere practic ceea ce toți suveraniștii cer: mai puțină ingerință din partea Uniunii Europene în afacerile interne ale statelor.
Programul pe baza căruia AfD va candida la alegerile din 2024 pentru Parlamentul European a fost aprobat la conferinţa partidului din Magdeburg, după ce membrii formaţiunii au alocat patru zile desemnării candidaţilor formaţiunii.
Potrivit programului, AfD reprezintă ideea unei „Europe a naţiunilor, o comunitate europeană de state suverane, democratice”. Programul descrie „eşecul complet al UE în toate domeniile care afectează Europa în mod existenţial, inclusiv în politica de migraţie şi climă”.
„Respingem orice dominaţie a politicii externe şi de securitate europene de către mari puteri non-europene”, conform programului AfD.
Programul AUR
În mod deloc întâmplător, ținând cont de faptul că majoritatea partidelor populiste de extremă dreapta au în linii mari aceeași viziune, AUR promovează idei similare.
La evenimentul de lansare a candidaților la alegerile europarlamenare, liderii AUR au folosit un discurs similar cu cel folosit de liderii AfD pentru a-și exprima viziunea cu privire la ce anume ar trebui să reprezinte Uniunea Europeană în viziunea lor. Astfel, liderii partidului au exprimat, ceva mai voalat, viziunea suveranistă: „Misiunea noastră are un scop precis atât în Parlamentul European, cât şi în cadrul instituţiilor europene. Relaţia cu Uniunea Europeană trebuie să aducă în primul rând beneficii României, cetăţenilor noştri… AUR va susţine doar acea Europă care îşi va respecta cetăţenii, libertăţile fundamentale, identitatea creştină şi familia ca stâlp al societăţii”.
Cu alte cuvinte, AUR exprimă aceelași scepticism cu privire la caracterul supranațional al Uniunii Europene. UE este bună doar dacă respectă principiile AUR. Deși câteva dintre aceste principii au vocație universală (libertățile fundamentale ale cetățenilor), altele nu au deloc o vocație universală, ci mai degrabă locală (identitatea creștină). Uniunea Europeană cuprinde un mozaic de națiuni, fiecare cu propriile credințe religioase, unele care nu au legătură cu creștinismul. Viziunea AUR, ca și viziunea AfD și a altor partide de genul acesta nu face decât să excludă.
Deși pe plan intern AUR nu se consideră un partid extremist, similaritățile cu alte partide extremiste europene în ceea ce privește ideile promovate de liderii acestei formațiuni politice contrazic narativul partidului cu principii democratice. Nu este deloc întâmplător prin urmare că toate partidele extremiste, inclusiv AUR, văd în Uniunea Europeană mai degrabă un inamic comun.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News