România va impune o taxă pe profiturile excepționale ale băncilor

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat la Digi24 că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliție a fost introdusă și o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor.

De asemenea, va fi și o taxă pe cifra de afaceri a multinaționalelor care raportează profituri mici.

Ministrul a fost întrebat la Jurnalul de seară dacă unele dintre măsurile vehiculate până acum se găsesc în acest pachet.

Taxă de 1% pentru multinaționale dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri:

Marcel Boloș: Există această discuție, este văzută ca și un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici, pentru că cei care sunt în zona de pierdere fiscală… dar taxa de cifra de afaceri are rolul de a stabili un impozit pe profit minimal.

Taxă pentru profiturile execepționale ale băncilor:

Marcel Boloș: Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale. Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE. Anunțul va fi făcut la momentul potrivit.

Impozitul pe moșteniri:

Marcel Boloș: Nu mai există așa ceva.

Vouchere de vacanță și tichete de masă peste un anumit venit:

Marcel Boloș: Acestea sunt în pachetul de reducere de cheltuieli, dar aici gândirea în ceea ce privește aceste reduceri de cheltuieli a fost ca personalul de execuție să fie protejat. S-a și stabilit un ordin de mărime pentru venitul peste care nu se mai primește voucherul de vacanță.

10% impozit pentru dobânda titlurilor de stat:

Marcel Boloș: Aceasta vine ca și o completare a surselor de venit. Este vorba despre titlurile care vor fi emise de acum înainte, nu se aplică retroactiv. Mai rămâne de analizat la Ministerul Finanțelor.

De asemenea, Boloș a spus că TVA pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5 la 9%, în timp ce cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%. Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului, de la 5 la 19%.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: