Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile militare după 1 octombrie. Modificările luate în calcul de Executiv

Sursa foto: Pexels

Guvernul ar putea modifica legea privind pensiile militare de stat, Ministerul Finanțelor lucrând deja la un proiect de act normativ care să regleze sistemul de impozitare, spun surse guvernamentale. 

Concret, Guvernul a stabilit, prin Ordonanță de urgență adoptată la 3 septembrie a.c., majorarea plafonului de la care se aplică impozitul pe pensii, de la 2.000 la 3.000 de lei pentru pensiile din sistemul public, măsura urmând să fie aplicată de la 1 octombrie.

Sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public de pensii din ianuarie 2016, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015.

Pensiile militare sunt plătite de trei case sectoriale de pensii ale MApN, MAI și SRI din bugetele respectivelor instituții, dar modul de calcul nu e bazat pe contributivitate, ci pe criterii diferite.

Dacă analizăm art.101 alin 2 lit.a din Codul fiscal (legea 227/2015) care a fost modificat de Legea 224/2024, unde s-a mărit plafonul de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei se referă la pensiile la care se aplică principiul contributivității, care nu este valabil la pensiile militarilor”, au declarat pentru HotNews, surse guvernamentale.

Potrivit acestora, 200.000 de foști militari sunt vizați de neimpozitarea pensiilor până în 3.000 de lei, iar impactul bugetar pentru acest an este de 80 de milioane de lei.

Pentru pensiile militare, se aplică prevederile art. 101 alin.(2) lit. c) din Codul fiscal, astfel: pentru venitul lunar din pensii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1188, din 29 decembrie 2023, s-a stabilit că, pentru anul în curs, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 7.567 de lei.

Determinarea câştigului salarial mediu net prevăzut în articolul privind impozitarea pensiilor se stabileşte prin deducerea din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat a contribuțiilor de asigurări sociale, datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorată bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, şi a impozitului pe venit.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: