Cea mai veche troiţă din judeţul Sibiu are aproape 400 de ani şi este inscripţionată în slavonă, română şi maghiară

Sursa foto: Consiliul Județean Sibiu

Cea mai veche troiţă de piatră din judeţul Sibiu, ridicată în vremea principelui Gheorghe Rackozy I şi care, acum, se află în curtea bisericii ortodoxe din Boiţa, este datată la 1640, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Sibiu.

Inscripţiile de pe corpul crucii sunt în limbile slavonă, română şi maghiară, oferind indicii asupra anului edificării şi a ctitorului ei, potrivit profesorului Ioan Albu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Pe braţele crucii, sculptate adânc în piatră, se află două cuvinte româneşti: „oameni” şi „obiceiuri”.

Astfel, pe „stipes”, braţul vertical al crucii, se află scris: „Cu vrerea Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, amin, s‑a ridicat această cinstită cruce, cu hramul Uspeniei Născătoarei de Dumnezeu, cu rugăciunea robului lui Dumnezeu Stoica Grecul, în zilele lui Gheorghe Rákóczi, în anul 1640”.

Despre Stoica Grecul se crede că a fost un negustor întrucât în documentele şi registrele vamale de la acea vreme termenul „grec” era atribuit în mod generic comercianţilor de credinţă ortodoxă.

Crucea, care este înfiptă într-o lespede masivă, de culoare gri, măsoară 2,36 m înălţime, în timp ce braţul drept are 31,5 cm, iar cel stâng 13,5 cm, potrivit CJ Sibiu.

În lucrarea sa „Troiţe Româneşti”, Ionel Oprişan plasează crucea de piatră de la Boiţa în categoria „crucilor-monumente istorice, asimilate drept troiţe” , care sunt, în esenţă, „un fenomen unic în lume” şi „descendentele coloanelor cerului”.

„Pe faţa crucii, la intersecţia braţelor, într-un medalion înconjurat de un înscris, este sculptat un model floral, o „rozasa”. Este realizată aici o floare cu şapte petale rotunde, din care pornesc 12 petale lanceolate, între fiecare din acestea fiind stilizat modelul florii de crin. Deasupra rozetei sunt inscripţionate iniţialele evangheliştilor Matei şi Marcu”, este descris monumentul de dr. Adrian Stoia, muzeograf la Muzeul Astra Sibiu şi autor al lucrării „Troiţe din Mărginimea Sibiului”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL