Cezar Gheorghe: În vară, nimănui nu i-a păsat de cozile din vămi. Ajunseseră să se bată cu săbiile între ei

Sursă foto: Captură video

Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, a explicat pentru Digi24 de ce cauza pentru care s-au blocat vămile este nepăsarea. Analistul afirmă, de asemenea, că marfa ucraineană nu mai rămâne în România. Sunt însă și „strategii” de schimbare de origine care fac accesul acesteia, pe piața românească, să fie facil.

„Toată vara, începând din lunile mai, iunie, iulie, de când a început recoltarea în României, au fost cozile acelea imense. Pe A2, fermierii trimiteau camioane care stăteau și 2 săptămâni la coadă. Transportatorii stăteau acolo. Nimănui nu i-a păsat. Cu toate semnalizările, cu toate informările, dar au ajuns, credeți-mă, sa se bata cu săbiile între ei. Nimănui nu i-a apăsat de absolut nimic. Au făcut un sistem prin care trebuie să înregistrezi camionul la intrarea în portul Constanța. Păi cine beneficiază de el? Fermierul încarcă din combină în autocamion…știe el, săracul, o să intre acolo? Îi trebuie un dispecer. Firmele care au camioane multe pot face asta? Da, logic, spune Cezar Gheorghe.

„Și de aici au început nemulțumirile și de aici au continuat nemulțumirile, pentru simplul motiv că fluxurile ucrainene au fost mult mai bine organizate, pentru că ele a venit în tranzit.

Din octombrie și până astăzi, ca să completez ceea ce a spus premierul, au intrat 47.000t de grâu și circa 35.000t de porumb. O nimica toată, dacă ne gândim că noi am importat 5,2 milioane t de originea ucraineană și am înlocuit în piața noastră internă jumătate din necesarul de consum

Marfa noastră, unde s-a dus? A rămas în depozite, pe stocuri, costuri logistice, costuri financiare”, a continuat expertul..

Marfa din Ucraina nu se mai varsă în România, să fim oneșți! Marfa traversează prin Moldova, unde i se schimbă originea

„Se dovedește acum că marfa românească este mult mai bine prețuită decât marfă ucraineană. Noi suntem membri ai Uniunii Europene, noi lucrăm după reguli și proceduri și norme, iar marfa ucrainean este mai ieftină, dar ea nu se mai varsă. Răul a fost făcut. Marfa din Ucraina nu se mai varsă în România, să fim onești! Că vin cu mașini supratonate și se descarcă în piața neagră. E un fenomen pe care poți să-l controlezi doar dacă instaurezi în toate vămile cântare mobile. Și că și lucru să fie și mai clar, și partea ucraineană ar trebui să-și facă treabă. Ei nu-și fac treaba. Să vezi cu cât a plecat de la tine, și să faci o verificare pe cântarul românesc, cu cât a ieșit. Pentru că marfa traversează prin Moldova. Acolo se schimbă originea mărfii și-ți apare ca marfă moldovenească și aici e problema. Nu conlucrează nici autoritățile, celor două state între ele că să supravegheze acest lucru”, este opinia specialistului Cezar Gheorghe.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: