Cine este Lucie Castets, propunerea de premier a Stângii franceze care promite să fie un nou ghimpe în talpa lui Macron

Sursa foto: Facebook

Alegerile parlamentare anticipate din Franța din 30 iunie și 7 iulie par să fi fost un pariu ratat pentru președintele francez, Emmanuel Macron, care a reușit doar să țină departe extrema-dreaptă de conducerea guvernului francez, însă trebuie să negocieze, acum, cu alianța de stânga care a reușit să ocupe primul loc. Lucie Castets, propunerea Stângii pentru funcția de prim-ministru promite să devină ghimpe în talpa liderului de la Elysee, scrie Politico.

O tehnocrată puțin cunoscută, implicată în ultimii ani în administrația locală birocratică de la Paris, Lucie Castets, în vârstă de 37 de ani este propunerea Noului Front Popular, alianța de stânga care a obținut primul loc în alegeri, pentru funcția de prim-ministru al guvernului Franței.

Castets este absolventă a prestigioasei Școli Naționale de Administrație din Franța, universitate pe care a absolvit-o inclusiv președintele Macron și care este faimoasă pentru că pregătește birocrații statului francez.

Din octombrie 2023, Castets s-a ocupat de finanțele capitalei franceze ca Administrator Financiar Șef. Anterior, Castets a ocupat funcții în birocrația guvernamentală, iar în tinerețe a fost membră a Partidului Socialist, înainte de a renunța la politica de partid și de a face tranziția spre activism.

În afară de un scurt clip viral din 2022, în care Castets apare într-o dezbatere publică cu un ministru de la acea vreme pe tema dependenței guvernului de firme de consultanță și de câteva apariții sporadice în media, ea a rămas cvasi-anonimă publicului francez.

Acum, însă, Castets vrea să lupte și este determinată să-i forțeze mâna lui Emmanuel Macron să o numească la conducerea guvernului. Anterior, președintele francez a refuzat nominalizarea, motivând că e nevoie de stabilitate pe parcursul Jocurilor Olimpice, dar și spunând că nu crede că alianța de stânga poate forma o majoritate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: