Cine este noul secretar general al NATO

NATO are un nou lider. Fostul premier al Norvegiei, Jens Stoltenberg, va fi secretarul general al Alianţei timp de cinci ani. Anul trecut, el s-a remarcat în timpul campaniei electorale, când s-a deghizat în taximetrist ca să afle ce cred alegătorii despre guvernul său.

În vârstă de 55 de ani, Jens Stoltenberg va fi cel de-al treisprezecelea secretar general al Alianţei. A fost premier al Norvegiei din partea Partidului laburist în perioada 2000 – 2001 şi între 2005 şi 2013. De formaţie economist, la începutul carierei politice nu a fost un susţinător al Alianţei. Între timp, şi-a schimbat viziunea politică.

NATO nu este doar o alianţă de securitate, este o familie a valorilor care s-a extins peste Atlantic şi apără aproape un miliard de cetăţeni din ţările noastre aliate. Şi trebuie să continuăm să apărăm aceste valori”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, informează digi24.ro.

Noul secretar general va avea o misiune dificilă şi nu doar din cauza crizei din Ucraina. El va trebui să rezolve şi problema creşterii cheltuielilor militare ale celor 28 de state membre, stabilită la reuniunea din Ţara Galilor.

În campania de anul trecut, Jens Stoltenberg s-a remarcat printr-un truc electoral – s-a deghizat în şofer de taxi pentru a afla care este părerea norvegienilor despre guvernul său. Totul a fost filmat, iar imaginile au fost folosite în campanie. Ulterior, s-a aflat că aproape jumătate dintre clienţi au fost plătiţi de echipa sa. Jens Stoltenberg a pierdut alegerile şi a demisionat de la conducerea guvernului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: