Biroul Electoral Central a publicat rezultatele finale la alegerile locale, iar lupta cea mai strânsă a fost între PSD și PNL, partide care domină și se luptă pentru cele mai importante funcții. PSD a fost primul partid la alegerile locale din 2024, reușind să obțină cel mai mare număr de voturi, cele mai multe mandate și să cucerească cele mai multe județe. Totuși, PNL rămâne la mică distanță și poate răsturna situația cu o strategie bună la alegerile parlamentare.
Doar 500.000 de voturi despart PSD și PNL
Din numărul total de voturi pentru primari, PSD a primit 3 milioane de voturi, iar PNL doar 2,5 milioane. Pe locul 3 a fost Alianța ADU, dar când e vorba de mandatele de primar, această alianță a avut un eșec răsunător: doar 28 de primari, fiind pe ultimul loc la numărul de primării cucerite. Spre exemplu AUR, partid mult mai recent, a câștigat 30 de primării în toată țara, dar niciuna importantă.
AUR este pe locul 3 când vine vorba de mandatele consilierilor locali, reușind să obțină 3.527 de mandate, la mare distanță în spatele PNL (12.802) și PSD (16.509). Aceeași situație și la consiliile județene, unde PSD și PNL au fost pe primele două locuri, urmați de AUR, UDMR și ADU.
Mandatele președinților de consilii județene au fost o luptă între PSD și PNL, cu UDMR care a câștigat în județele care au un număr mare de maghiari. PSD a primit 24 de mandate de președinte CJ, PNL doar 11, iar UDMR 4. Alte 2 mandate de președinte CJ au fost obținute de Alianța PSD-PNL.
Noile partide, prăbușite la alegerile locale
Diferența dintre marile partide, PSD și PNL, și cele mai noi este una uriașă. PNL, locul 2 la alegerile locale din 2024, a obținut de 3 ori mai multe voturi decât locul 3, AUR. În alte cazuri, spre exemplu la votul pentru primari, PNL a obținut de 5 ori mai multe voturi decât ADU și AUR.
Aceste diferențe atât de mari vor fi imposibil de recuperat în câteva luni, deoarece depind de filialele din țară. Partidele mici precum USR și AUR nu au organizații puternice care să mobilizeze electoratul. Chiar dacă cele două partide vor veni cu candidați cu notorietate la alegerile prezidențiale, le va fi aproape imposibil să recupereze milioane de voturi în câteva luni, pentru a intra în turul doi. Astfel, ne putem aștepta ca lupta pentru Cotroceni să fie una între candidatul PSD și cel PNL.
Marele perdant al alegerilor locale din 2024 este USR, care a pierdut peste 1,3 milioane de voturi în doar 5 ani. De asemenea, PMP era în 2020 pe locul 4 la numărul de mandate de consilieri locali și primari, iar în 2024 a format o alianță care a fost un eșec total. În afara acestei alianțe, PMP riscă să dispară în următoarea perioadă.
Cum s-au schimbat primarii în orașele mari
USR este marele perdant și în cele mai importante orașe din țară. Primarii USR au pierdut Sectorul 1 și Sectorul 2 din capitală, iar aceste înfrângeri au ecou la nivel național. USR a mai pierdut și primăriile din Brașov și Alba Iulia. Singurele primării importante pe care și le-au apărat USR-iștii sunt cele din Timișoara și Bacău.
PSD și PNL au cucerit cele mai importante primării din țară, însă a apărut și o mare surpriză. Mihai Polițeanu, fost parlamentar USR, a reușit să câștige singur Primăria Ploiești. Acest lucru reprezintă un nou eșec pentru USR, care nu a știut să-și evalueze membrii pe care îi avea în partid.
PNL a suferit mai multe înfrângeri în primăriile din țară. Liberalii au pierdut Primăria Piatra Neamț, în fața candidatului PSD. Andrei Carabelea câștigase cu PNL această primărie în 2020, însă după 4 ani nu a reușit să-și apere funcția și a pierdut în fața lui Adrian Niță (PSD).
Adrian Niță a fost consilier județean în Neamț, iar în 2022 a fost numit prefect. Înainte să-și înceapă cariera politică, a avut funcția de director general la SC Publiserv SA, o companie de salubrizare din Piatra Neamț. Publiserv a avut mai multe contracte din bani publici, astfel că Niță a fost mereu aproape de scena politică.
PNL a mai pierdut și Primăria Suceava. Vasile Râmbu, din partea PSD, este noul primar din Suceava. În ultimii 12 ani, acesta a fost manager al spitalului din oraș. Vasile Râmbu se mândrește cu mandatul său de manager, dar uită de numeroasele scandaluri. Spre exemplu, în 2016 un nou-născut a murit după ce a luat mai multe bacterii din spitalul administrat de Râmbu. Alți medici lăsau pacienții să moară pentru că nu dădeau șpagă, în același spital administrat de Râmbu. Noul primar din Suceava este și inculpat într-un dosar DNA, iar în trecut a fost cercetat pentru moartea a 28 de pacienți din spital.
PSD a mai câștigat o nouă reședință de județ – Slobozia. Alexandru Potor, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii, l-a învins pe liberalul Dragoș Soare. Potor a fost susținut de Marian Neacșu în cariera politică și a mai avut funcții de secretar de stat și în guvernul Dăncilă.
PNL, cu George Scripcaru, a reușit să recupereze Primăria Brașov. PNL și PSD au format o alianță în Brașov și l-au învins pe Allen Coliban (USR). George Scripcaru revine la primăria pe care a mai controlat-o între 2004 și 2020. De asemenea, PNL a recuperat și Primăria Alba Iulia, după ce primarul Gabriel Pleșa a revenit alături de liberali.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News