Primăria Oradea: A fost semnat contractul de finanţare pentru construirea spitalului de boli infecţioase

Sursă foto: oradea.ro

Primăria Oradea anunţă, marţi, că primarul Florin Birta a semnat, la Bucureşti, cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, contractul de finanţare europeană, prin PNRR, pentru realizarea spitalului ultramodern de boli infecţioase de pe strada Vlădeasa, în valoare de 135 milioane de euro.

”Până la Crăciun vom anunţa şi câştigătorul licitaţiei pentru construirea spitalului, astfel încât în vara anului viitor să poată începe lucrările de execuţie. Le mulţumesc domnilor Ilie Bolojan, Alexandru Rafila, dr. Gheorghe Carp, Alexandru Rogobete şi tuturor celor care s-au implicat şi au susţinut acest proiect complex, de care Oradea şi Bihorul au nevoie”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit dqatelor transmise de Primăria Oradea, noua unitate medicală urmăreşte gruparea specialităţilor boli infecţioase şi pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerinţelor de calitate actuale.

Noul spital se va realiza prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta C12 – Sănătate, fiind implementat de Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

Valoarea totală a proiectul este de 672.473.919,22 lei (TVA inclus), iar finanţarea nerambursabilă este de 95% din valoarea proiectului.

Potrivit datelor transmise de municipalitate, unitatea medicală se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi).

La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi şi maximum 326 de paturi.

”Capacităţile noului spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi un bloc operator”, au mai transmis oficialii Primăriei Oradea.

Potrivit acestora, unitatea medicală va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru urgenţe, un cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc).

Totodată, va exista un compartiment pentru primiri urgenţe, cameră de tratament şi monitorizare, 3 izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale.

De asemenea, va cuprinde un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialităţi, precum şi săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi şi o camera hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum şi din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

Astfel, pentru a oferi servicii medicale complete în specialităţile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienţilor internaţi, şi serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcţionale, endoscopie bronşică şi digestivă).

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza direct din strada Vlădeasa se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme şi 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran şi parcaje la sol.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: