Cine sunt candidații în alegerile prezidențiale din Taiwan. Ce miză au ele pentru cele mai mari superputeri ale lumii

Sursa foto: Flickr

Într-un an plin de alegeri cruciale, consecințele alegerilor prezidențiale dintr-un mic arhipelag cu o populație de 24 de milioane de oameni se vor resimți în toată lumea. Pe data de 13 ianuarie, votanții din Taiwan își vor alege un nou președinte care va da tonul relațiilor dintre cele mai mari două superputeri din lume pentru mulți ani de acum înainte, scrie The Guardian.

Cu toate că Partidul Comunist Chinez (PCC) nu a condus niciodată Taiwanul, acesta revendică întreg teritoriul statului ca făcând parte din Republica Populară Chineză și nu a exclus ocuparea cu forța a insulei în vederea „reunificării” țării. Dar, o proporție tot mai mare a populației din Taiwan se consideră taiwaneză și nu chineză și nu își dorește să aibă nimic de-a face cu Beijingul.

SUA au promis că vor susține Taiwanul în eventualitatea unei incursiuni a Chinei, cu toate că nu se știe sigur ce formă va lua acest sprijin – o politică numită „ambiguitate strategică”. Toate acestea fac din Taiwan unul dintre cele mai incendiare puncte de contact în relațiile SUA-China.

Pentru alegătorii din Taiwan, problema candidatului cel mai în măsură să mențină pacea de ambele părți ale strâmtorii Taiwan este una existențială. Mulți dintre ei sunt îngrijorați și de alte probleme care nu au legătură cu China.

Oricare va fi decizia lor, consecințele alegerilor se vor resimți în toată regiunea.

Favoritul la câștigarea alegerilor este Lai Ching-te, reprezentantul Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat acum la putere. Lai este vicepreședintele lui Tsai Ing-wen, care nu va mai putea rămâne în fruntea țării din cauză că a atins limita maximă de două mandate (2016-2020, 2020-2024).

Lai și cel pe care l-a ales să ocupe poziția de vice-președinte, fostul trimis taiwanez în SUA, Hsiao Bi-Khim, reprezintă alegerea continuității.

DPP crede că menținerea statu-quo-ului pașnic în Taiwan se bazează pe construirea unor relații mai puternice la nivel internațional, în special cu SUA.

Unii analiști cred că Lai nu este văzut cu ochi la fel de buni ca Tsai sau Hsiao la Washington, ceea ce ar explica parțial motivul pentru care el l-a ales pe Hsiao să candideze împreună cu el, în ciuda faptului că este vizat de sancțiuni din partea Chinei.

Lai este detestat fără echivoc de guvernul de la Beijing, care a spus despre el că este un „agitator absolut”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL