Cine sunt proprietarii azilului care a abandonat 11 bătrâni într-un șantier

Inquam Photos / Octav Ganea

Centrul de bătrâni „Sf. Dumitru” din Voluntari a ascuns 11 bătrâni într-un șantier în construcții din Tunari, punând viața acestora în pericol. Centrul privat a fost fondat de cântăreții Romeo Saleno (nume de botez Dumitru Șăulean) și Julia Saleno (Silvana Iulia Saleno). Cei doi proprietari nu sunt la prima încălcare a legii, după ce în trecut au avut alte scandaluri în Cluj și se ofereau să îngrijească bătrânii pentru a pune mâna pe apartamentele acestora.

Căminul de bătrâni „Sf. Dumitru” a fost deschis în 2007 și licențiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, precizează site-ul azilului. La acest cămin sunt îngrijite inclusiv persoane cu Parkinson sau Alzheimer. Centrul avea deja probleme de funcționare, după ce imobilul principal de pe Bd. Pipera a fost închis în urmă cu mult timp.

Romeo Saleno este un discret cântăreț în România, care a reușit să se îmbogățească exploatând problemele bătrânilor. Romeo Saleno locuiește de mai mulți ani în Statele Unite ale Americii, reiese din postările de pe rețelele de socializare, semn că are un câștig foarte bun din afacerea cu azilul pentru bătrâni. De asemenea, acesta a fost recent invitat la un eveniment al Consulatului român din SUA, mulțumindu-i în mod special consulului român la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu.

Romeo Saleno a absolvit Academia de Muzică din Cluj-Napoca, specialitatea Canto și pedagogie vocală, reiese de pe site-ul căminului. De asemenea, cântărețul mai spune că studiază și la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pasiune moștenită de la tatăl său.

Julia Saleno este și ea cântăreață, iar pe rețelele de socializare declară că locuiește în Las Vegas, după ce în 2021 era în Miami. Și ea trăiește visul american cu banii câștigați de la un azil care torturează bătrânii. Romeo și Julia au fost soliști la Opera Națională din Cluj. Din informațiile de pe Facebook reiese că Julia și Romeo sunt divorțați, iar în prezent Julia este într-o relație cu Nica Mihai, director la Căminul Sf. Mihail din Voluntari.

Cum puneau mâna pe apartamentele bătrânilor

Romeo și Julia Saleno au avut un centru de bătrâni și în Cluj, iar în urmă cu peste un deceniu au fost în centrul unui scandal. Doctorul Lia Drăgănescu era internată la azilul deținut de cei doi cântăreți. Aceasta nu mai avea nicio rudă și a decis să lase apartamentul soților Saleno, cu condiția ca acesta să nu fie înstrăinat cât timp era în viață. Cei doi cântăreți nu au ținut cont de aceste condiții și au scos imediat apartamentul la vânzare.

„Îmi aduc aminte foarte bine pentru că o rudă de-a mea locuiește în imobilul respectiv. A venit doamna cu soții Saleno cu care părea că se înțelege foarte bine și au încheiat un contract de înstrăinare cu uzufruct viager, adică soții Saleno nu pot vinde locuința atâta timp cât doamna Drăgănescu este în viață. Mai mult, ei s-au obligat să vireze lunar 200 de euro în contul doamnei Drăgănescu, la fel, până la sfârșitul vieții ei”, declara notarul Dorina Mureșan, potrivit presei locale.

Totodată, nimeni nu putea să o viziteze pe Lia Drăgănescu la căminul de bătrâni deținut de familia Saleno, mai precizează jurnaliștii din Cluj.

Pentru a se apăra de aceste acuzații, Romeo Saleno spunea că avea dreptul să vândă apartamentul sau să îl închirieze pentru că el era proprietarul, dar o considera pe Lia Drăgănescu „o mamă”.

Soții Saleno au făcut mereu afaceri la limita legii din România. În 2007, azilul din Cluj, situat pe strada Aninei nr. 35, fusese de mai multe ori reclamat la autorități și se luase decizia să fie închis. Totuși, jurnaliștii din Cluj precizau că azilul a continuat să funcționeze chiar dacă nu avea autorizație. După ce presa a denunțat toate neregulile, azilul a fost mutat într-o altă locație.

Cântăreții Saleno racolau bătrânii folosindu-se de anunțuri în care spuneau: „oferim ajutor pentru bătrâni, îngrijire, mâncare, bani, medicamente, cazare, însoțitor permanent garantate prin contract de întreținere notarial contra casa, apartament sau teren în Cluj cu uzufruct viager, seriozitate”. Azilul soților Saleno din Cluj a funcționat mult timp fără autorizații, după cum declara șeful ASP Cluj, dar niciodată nu s-au luat măsuri concrete.

Situația de la Centrul „Sf. Dumitru” din Voluntari nu este primul caz pentru cântăreții Saleno și arată că aceștia au încălcat sistematic drepturile bătrânilor pentru a se îmbogăți.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: