Ciolacu, despre o eventuală plafonare a adaosurilor la produsele româneşti

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu consideră că Guvernul ”nu trebuie să impună” eventuale plafonări la preţurile alimentelor româneşti, chiar dacă doreşte protejarea acestora. ”Cât timp avem o abordare corectă şi nu încercăm să omorâm producătorii români prin diverse artificii, toată lumea este mulţumită”, afirmă Ciolacu. Afirmaţiile premierului vin în contextul în care reprezentanţii comercianţilor solicită un studiu de impact înainte de luarea oricărei decizii privind o nouă plafonare extinsă la toate produsele româneşti, iar micii producători reclamă comportamentul pe care îl cataloghează drept ”abuziv” al unora dintre marii retaileri.

”Aceste lucruri se discuţii, se poartă instituţional. E aici domnul ministru al agriculturii, un ministru al economiei. Dacă se va lua o astfel de măsură, categoric o vom lua cu toţii la masă. (…) Normal că vreau să protejez producătorii români. Cât timp avem o abordare corectă şi nu încercăm să omorâm producătorii români prin diverse artificii, toată lumea este mulţumită, dar întotdeauna Guvernul trebuie să aibă discuţii, pentru că de aceea ne-aţi ales. Nici Guvernul nu trebuie să impună. Aţi văzut că au fost discuţii că impunem la producători… ce am făcut cu alimentele de bază a fost un lucru corect, ne-a demonstrat şi scăderea inflaţiei şi a avut o adresabilitate a unei părţi din populaţie. Guvernul trebuie, prin miniştrii de resort sau direct primul ministru, prin cancelarie, să aibă astfel de discuţii cu retailerii, să funcţionăm mai bine.  Ce nu funcţionează cu aruncatul produselor din… mă rog”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, în judeţul Prahova, referindu-se la eventualitatea extinderii plafonării adaosurilor pentru produsele alimentare româneşti.

Declaraţiile premierului au loc în contextul în care Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au transmis public faptul că în opinia lor, că un studiu de impact înainte de luarea oricărei decizii privind o nouă plafonare extinsă la toate produsele româneşti este absolut necesară pentru a înţelege corect implicaţiile în funcţionarea pieţei agroalimentare din România.

”În zece luni au fost adoptate cinci măsuri de plafonare, se pregăteşte a şasea care le şi întrece. Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) apreciază că în contextul în care ministerul Agriculturii a comunicat în spaţiul public despre intenţia de a opera o a şasea plafonare –  mult mai extinsă faţă de toate celelalte şi care sa privească toate produsele româneşti –  devine critică necesitatea unui studiu de impact”, arată asociaţiile într-un comunicat dat publicităţii marţi.

Pe de altă parte, micii producători au reclamat public condiţiile pe care unii mari retaileri le impun, existând producători români care acuză retailerii de ”comportament abuziv”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: