Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu Alexandra, Georgiana şi Gabriela, „trei doamne puternice care au învins tipuri agresive de cancer”, în cadrul discuţiilor fiind convenite o serie de posibile soluţii în sprijinul pacienţilor oncologici, informează Guvernul.
„M-au impresionat profund puterea şi energia Andreei, Georgianei şi Gabrielei, trei femei victorioase în lupta cu una dintre cele mai teribile maladii – cancerul mamar triplu negativ! Le mulţumesc pentru implicarea de care dau dovadă în efortul comun de prevenţie, educaţie, îndrumare a oamenilor să meargă din vreme la medic sau să urmeze tratamentul, în cazul pacienţilor oncologici! Au reuşit să treacă peste propria suferinţă pentru a ajuta şi a oferi speranţă şi altor femei! Împreună, alegem viaţa! De aceea, am decis să lucrăm împreună atât în ceea ce priveşte educaţia pentru sănătate, cât şi pentru a dezvolta sistemul de screening, pentru a creşte accesul la investigaţii şi teste genetice, precum şi pentru crearea unei reţele a navigatorilor de pacienţi oncologici, persoane care cunosc bine sistemul medical şi pot îndruma pacientul pentru a avea acces la serviciile medicale”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat transmis de Executiv.
Conform sursei citate, premierul a discutat cu doamnele care au supravieţuit diagnosticului de cancer despre modul în care autorităţi şi societatea civilă îşi pot aduce împreună „eforturile, energia şi expertiza”, atât în direcţia prevenţiei şi educaţiei, cât şi pentru a-i sprijini în vindecare pe pacienţii care primesc acest diagnostic.
Discuţia de la Palatul Victoria s-a încheiat cu o serie de concluzii referitoare la colaborarea autorităţilor guvernamentale şi societăţii civile privind paşii necesari susţinerii pacienţilor oncologici şi accentuării acţiunilor de educaţie şi prevenţie, precizează Guvernul.
„Îmbunătăţirea pârghiilor necesare navigatorilor de pacienţi, persoane care cunosc bine sistemul medical şi pot îndruma pacientul pentru a avea acces la serviciile medicale. În acest sens, s-a discutat despre crearea unei reţele a navigatorilor de pacienţi oncologici, în care să fie direct implicaţi supravieţuitorii de cancer şi organizaţiile neguvernamentale. Screeningul şi educaţia au reprezentat un alt punct important al discuţiei, având în vedere că stabilirea cât mai rapidă a diagnosticului creşte şansele de vindecare. Atât reprezentanţii Guvernului, cât şi doamnele care au învins cancerul consideră determinantă implicarea societăţii civile în toate acţiunile de educare medicală a populaţiei. O preocupare comună, de asemenea, este creşterea accesului la investigaţii şi teste genetice, ceea ce salvează vieţi”, se spune în comunicat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News