Ciolacu: Resping cu fermitate gestul preşedintelui Ungariei; a făcut declaraţii total inacceptabile

FACEBOOK/MARCEL CIOLACU
MARCEL CIOLACU

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a precizat, cu referire la mesajul preşedintei Ungariei, Katalin Novák care a publicat un material video de la pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, cu imnul Ţinutului Secuiesc şi cu mesajul „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne!”, că astfel de declaraţii sunt inacceptabile. „Româniii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în ţara noastră şi să facă asemenea declaraţii sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale!”, a adăugat liderul PSD.

„Resping cu fermitate gestul preşedintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declaraţii total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei. Lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care ştie să îşi primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur. Totul are însă o limită! Româniii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în ţara noastră şi să facă asemenea declaraţii sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale!”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

El a adăugat că România îşi doreşte relaţii normale cu Ungaria, însă acest lucru nu înseamnă că liderii politici români trebuie să tacă în faţa unor astfel de situaţii scandaloase.

„Ne dorim relaţii normale cu ţara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în faţa unor asemenea situaţii scandaloase. Doamna Novak, fiţi fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al naţiunii române”, a completat Ciolacu.

Şi Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o serie de precizări, în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei Katalin Novák, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private şi participării la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc. Ulterior, preşedinta Ungariei a publicat un material video de la eveniment, cu imnul Ţinutului Secuiesc şi cu mesajul „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne!”.

Reprezentanţii MAE spun că a fost prompt contactat ambasadorul Ungariei la Bucureşti Zákonyi Botond şi i-a transmit dezaprobarea fermă cu privire la mesajele publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României care „nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări”.

Sute de mii de oameni, inclusiv din Ungaria, Australia, Suedia şi SUA, au participat sâmbătă la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, Printre cei prezenţi s-a aflat şi preşedinta Ungariei Katalin Novák. Ministrul român al Sportului Eduard Novak a ajuns de la Bucureşti cu bicicleta, după mai mult de 9 ore de pedalat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: