CNAS. Cine a fost la cârma instituției în ultimii ani

CNAS
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii a anunțat vineri că a transmis către Guvern o propunere de numire a secretarului de stat Andrei Baciu (medic, fost vicepreşedinte al Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 – CNCAV) pentru funcţia de preşedinte al CNAS. Nominalizarea o va face premierul, care, zilele trecute i-a cerut lui Rafila „schimbări profunde” la nivelul instituției și asta la mai puțin de o lună de la discuțiile privind concediile medicale pe bandă rulantă.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este o instituție publică, autonomă, de interes national. Principalul obiect de activitate îl reprezintă asigurarea funcționării unitare și coordonate a sistemului asigurărilor sociale de sănătate din țară. Acum, Ciolacu o dorește „reformată” din temelii: un mod de lucru nou și o structură nouă. De precizat că „dorința” nu este nouă, la fel ca și discuția despre digitalizarea sistemului, care a fost și rămâne prioritatea celor care au ocupat fotoliul de președinte al instituției.

Din 1999 și până în prezent au 18 președinți și șefi interimari, toți bărbați. Cel puțin, așa reiese de pe site-ul instituției, omisă din listă fiind Adela Cojan, numită în noiembrie 2019, după demiterea lui Vasile Chiurcea de către Ludovic Orban.

Adela Cojan

Adela Cojan a fost director executiv la un spital privat din Sibiu. Ea este medic primar în Sănătate publică și management sanitar și conferențiar la Facultatea de Medicină „Victor Papilian”, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Cojan a condus Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Sibiu în perioada 2005 – 2009 și 2009 – 2012, fără a fi afiliată politic. Aceasta sublinia, în mai, că digitalizarea nu reprezintă o opțiune, ci o necesitate pentru CNAS.

Radu Gheorghe Țibichi 

Țibichi Radu Gheorghe a ocupat funcția de exercitare atribuții Președinte CNAS, din aprilie 2016. A mai avut același rol și în perioada aprilie 2014-aprilie 2016. Și predecesorul său, Ciurchea Vasile, președinte timp de doi ani (aprilie 2014-aprilie 2016) a mai ocupat funcția de șef în perioada februarie 2007-ianuarie 2009.

Țibichi este specialist în management sanitar, și are o înaltă calificare în Economie și Informatică. Format la Universitatea „Al. I Cuza” și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (Iași), el a lucrat în sistemul de asigurări sociale de sănătate încă de la începuturile acestuia, în 1999, și a urcat în ierarhia de conducere a instituției până la nivelurile superioare.

Țibichi a fost director al Departamentului de relații contractuale la Casa de Asigurări de Sănătate Iași timp de șapte ani, până când a fost chemat, în 2013, la București, pentru a prelua conducerea executivă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în calitate de director general. În 2014, timp de patru luni, a asigurat interimatul funcției de președinte al instituției, iar în aprilie anul acesta a fost numit de premier în actuala funcție, echivalentă cu rangul de secretar de stat.

În 2016, când se doreau schimbări profunde la CNAS, acesta declara că „informatizarea sistemului este cheia de boltă pentru eficientizarea cheltuirii banilor publici”.

Vasile Ciurchea 

Medic primar de expertiză medicală, cu specializare în Medicina de familie, cu o largă experiență în Managementul sistemului sanitar din România. În 2021, el și un alt fost președinte al CNAS, medicul Irinel Popescu, au fost acuzați de DNA de luare de mită și abuz în serviciu.

 

 

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL