Coaliția a stabilit calendarul alegerilor. Radu Carp, politolog: „Rezultatul nu mai poate fi influențat”

Radu Carp

Coaliția guvernamentală PSD-PNL a ajuns la un consens privind data alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare. Primul tur pentru alegerea viitorului președinte va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea pe 8 decembrie, iar la 1 decembrie românii vor fi chemați să voteze parlamentarii.

Analistul politic Radu Carp a vorbit, pentru PS News, despre decizia coaliției și cum influențează aceasta intenția de vot a electoratului. 
„E clar, premierul a venit cu rezultatele consultărilor și cu celelalte partide. Până acum nu am văzut reacții împotriva acestui calendar, dar mie mi se pare rațional. Deci, înseamnă, practic, trei consultări electorale, una după alta, trei duminici la rând, ceea ce este chiar foarte adecvat. Faptul că s-a luat decizia, rapid, înseamnă că așa a rezultat din consultările cu celelalte partide.

Riscă PSD-ul să piardă din voturi, având în vedere că s-a tot discutat că pentru ei era mai convenabil, să se întâmple, mai repede?

Eu văd că sondajele de dinainte de alegerile europene și sondajele de după alegeri, sunt constante. Deci votul pentru PSD este constant. Nu e nicio modificare, nici măcar de procent. Deci cred că rezultatul nu mai poate fi influențat decât dacă intervine un eveniment neașteptat în timpul verii.

Ar putea influența, rezultatul alegerilor din Franța, UK sau America, electoratul nostru?

Nu, nu cred. Franța, probabil, nu va avea o majoritate clară. Va avea negocieri prelungite, post-electorale. Deci, efectul de domino în Europa nu va fi atât de evident.

Sigur că noi vorbim de o pauză destul de lungă. Vorbim despre septembrie, octombrie, luni care sunt pline în evenimente politice, dar conducerea europeană este, deja, stabilită, deci…

Se va păstra acel gentlemen’s agreement, între cei doi președinți de partide din Coaliție?

E obligatoriu, pentru că până la sfârșitul săptămânii cred, trebuie adoptată acea hotărâre de guvern, privind calendarul. Deci nu cred că se va mai putea reveni, poate, doar, tot prin un act similar”, a spus analistul politic.

Amintim că luni și marți, Marcel Ciolacu a avut consultări cu liderii celorlalte partide pe tema datei alegerilor prezindențiale, după ce PSD nu a reușit să ajungă la un acord cu PNL în privința datei prezidențialelor.

La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi după întâlnirea coaliției de guvernare, că fiecare partid va avea propriul candidat la prezidențiale.

Potrivit liderului liberalilor, guvernul Ciolacu va adopta la ședința de la ora 13.00 o hotărâre de guvern care să stabilească data alegerilor prezidențiale (24 noiembrie turul 1 și 8 decembrie turul 2) și a alegerilor parlamentare (1 decembrie).

„Trebuie să avem un calendar în conformitate cu prevederile legilor în vigoare. S-a ținut cont de toate aceste opțiuni. Din discuțiile pe care le-am avut si partidele politice au spus ca nu este nicio problemă, 1 decembrie este sărbătoarea noastră națională, poate fi și o sărbătoare a democrației. Ținând cont de toate aceste discuții am decis că acesta este calendarul alegerilor.

În acest moment, vă pot spune că fiecare partid va avea propriul candidat. Este prematur să ne pronunțăm ce se va întâmpla în decembrie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat despre o viitoare guvernare PSD-PNL după alegeri, Ciucă a spus că ”dacă ne uităm și la rezultatele la locale și consistența actuală a celor două partide se poate discuta despre o abordare similară pentru guvernarea după alegeri”.

„Fiecare dintre cei care se angajează într-o astfel de competiție electorală trebuie sa se potențeze reciproc”, a  mai spus Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a respins ideea că organizarea alegerilor parlamentare pe 1 decembrie, de Ziua Națională, ar aduce un risc de prezență scăzută și a spus că e vorba despre un week-end normal, fără punte cu alte zile libere.

„Este vorba de o zi de duminică, ca orice altă zi de duminică. 30 noiembrie este sâmbăta, 1 decembrie este duminica. Același lucru se întâmpla și toamna și vara, nu înseamnă ca nu desfășuram calendarul electoral din aceste cauze. Știți cum este cu orgoliile. Atacurile trebuie întemeiate pe o realitate”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

În privința strategiei PNL pentru alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă a susținut că liberalii vor face tot ce e posibil să câștige.

„Noi ne pregătim pentru această competiție electorală și facem tot ce este posibil să câștigăm. PNL a fost deschis si pentru dialog, pentru orice formă de negociere, pentru a respecta tot ceea ce ține de democrație. PNL este un partid cat se poate de deschis. Ca în orice democrație, majoritatea decide”, a precizat liderul PNL.

Întrebat dacă va negocia o susținere cu Elena Lasconi, Nicolae Ciucă a declarat:

„Discutam si negociem cu oricine. Nu poți cerea un astfel de lucru cuiva (n.r – întrebat dacă îi va cere să nu candideze și să îl susțină la prezidențiale)”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: