Comisia Europeană rezumă etapele politice importante în parcursul României spre Schengen

Comisia Europeană
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Comisia Europeană rezumă etapele politice importante în parcursul României pentru a deveni membră Schengen, în răspunsul semnat de comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la o scrisoare din 10 mai, în care avocatul în procesul deschis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Consiliului Uniunii Europene de către europarlamentarul Eugen Tomac prezintă contestaţia privind anularea şi inacţiunea referitoare la respingerea candidaturii României pentru aderarea la acquis-ul Schengen.

În procesul pe care l-a deschis la CJUE împotriva Consiliului Uniunii Europene, o premieră în justiţia europeană, Eugen Tomac a solicitat ca votul din 8 decembrie 2022 să fie constatat ca fiind nelegal, deoarece a încălcat Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcţionare al UE şi Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.

„După cum s-a subliniat în numeroase ocazii, aderarea Bulgariei şi a României la spaţiul Schengen este un obiectiv prioritar al Comisiei. În raportul din 2023 privind situaţia în spaţiul Schengen, recent adoptat, Comisia a prezentat etapele politice importante realizate în 2022, inclusiv misiunile voluntare de informare efectuate în Bulgaria şi România în octombrie-noiembrie 2022, precum şi măsurile care au urmat. Raportul reafirmă încă o dată poziţia clară şi constantă a Comisiei conform căreia cele două ţări continuă să îndeplinească condiţiile necesare pentru a aplica integral toate părţile relevante ale acquis-ului Schengen. Raportul demonstrează importanţa luării unei decizii rapide pentru a asigura întregul potenţial al spaţiului Schengen, eliminând barierele interne care au un impact negativ asupra cetăţenilor români, bulgari şi europeni.

În plus, în cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8-9 iunie, Comisia a solicitat din nou Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca Bulgaria şi România să facă parte integrantă din spaţiul Schengen, fără controale la frontierele interne, subliniind necesitatea de a face spaţiul Schengen mai puternic şi mai prosper prin aderarea României şi Bulgariei. Consiliul Schengen a convenit să facă din aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen una dintre priorităţile cheie pentru a doua rundă Schengen.

Comisia lucrează în prezent în strânsă colaborare cu preşedinţia Consiliului pentru ca acesta să poată lua o decizie pozitivă cât mai curând posibil, în acest an. În documentul preşedinţiei din 26 mai 2023, preşedinţia suedeză a subliniat că discuţiile privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen de către Bulgaria şi România trebuie să continue în mod prioritar.

Aderarea Bulgariei şi României este, de asemenea, o prioritate pentru preşedinţia spaniolă, care îşi propune să încheie rapid negocierile. Vă asigur că extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică pentru Comisie şi că România şi Bulgaria se pot baza pe sprijinul meu deplin”, scrie Ylva Johansson, în numele preşedintei Comisiei Europene.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: