Consiliul Județean Ilfov, campanie pentru promovarea transportului alternativ

Sursă foto: CFR Călători
Sursă foto: CFR Călători

Consiliul Județean Ilfov a demarat o campanie de educare pentru promovarea transportului alternativ, pentru un mod de viață sănătos, sustenabil și responsabil față modul în care activitatea umană, transporturile și producția industrială influențează calitatea aerului pe care îl respirăm.

Caracteristicile mediului ambiant sunt determinante pentru sănătatea oamenilor, atât fizică, cât și psihologică. Așa cum mediul familial, grupurile de prieteni sau colectivele de colegi ne influențează sănătatea psihologică, și ceea ce consumăm pentru a ne alimenta creierul, aerul pe care îl respirăm, ne influențează sănătatea fizică, respectiv componenta care ne marchează absolut toate aspectele vieții.

În condițiile dezvoltării tehnologice și industriale, dar și din cauza schimbărilor climatice, este aproape imposibil ca o persoană să nu fie expusă poluării aerului. O calitate precară a aerului poate avea un efect devastator asupra sănătății și bunăstării noastre, precum și asupra mediului. Poluarea aerului poate cauza și agrava bolile respiratorii, poate deteriora pădurile, poate crește aciditatea solului și a apei, poate scădea calitatea recoltelor și poate determina coroziunea clădirilor.

Arderea combustibililor și emisiile de oxizi de azot sunt printre principalii factori de poluare a aerului, regăsiți în mai multe sectoare economice diferite, de la consumul și producția de energie, până la transportul rutier. Una dintre principalele surse de poluare a spațiului aerian este transportul auto, care își lasă amprenta de carbon și asupra sănătății oamenilor.

Chiar dacă nu există o soluție rapidă și ușoară pentru îmbunătățirea calității aerului, nu doar în România, ci pe întreg continentul, este necesară combaterea unui număr mare de poluanți din surse diferite, pe termen lung. În ultimii ani, a devenit destul de evident faptul că dependența de transportul auto este nesustenabilă și chiar ineficientă: ambuteiaje, taxe de drum, suplimentate de majorări de prețuri la combustibili. Una dintre posibilitățile la îndemâna noastră este utilizarea transportului alternativ, o formă de deplasare care exclude călătoria cu automobilul personal, utilizând în schimb bicicleta, trotineta, transportul public, vehiculele hibride sau electrice ori mersul pe jos.

Fiecare persoană este încurajată să se implice activ în lupta împotriva poluării aerului, pentru a putea beneficia de un mediu mai curat și mai sănătos prin:
– Limitarea folosirii autoturismului pentru deplasări, utilizarea împreună cu alte persoane a unui singur vehicul sau deplasarea cu transportul public ori bicicleta;
– Deplasarea pe jos, un mijloc de întreținere a stării de sănătate;
– Utilizarea trenului pentru călătoriile în vacanțe, acesta fiind mijlocul de transport cel mai puțin poluant;
– Alegerea de a utiliza un autoturism electric, hibrid sau cu emisii reduse de CO2.

Beneficiile acțiunii în favoarea aerului sunt dovedite ca mult mai mari decât investiția de timp și mijloace materiale:
– Contribuția personală la îmbunătățirea mediului și a calității vieții localității în care locuiești și a întregului județ;
– Îmbunătățirea stării de sănătate și a condiției fizice, prin eliminarea stresului și energizarea organismului;
– Economia de bani, prin cheltuieli semnificativ reduse sau chiar lipsa acestora;
– Transformarea într-un bun exemplu pentru cei din jur.

Conștienți fiind că Autostrada Capitalei trebuie folosită pentru a genera dezvoltare și impact economic major pentru județul Ilfov, Consiliul Județean, alături de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Primăria Municipiului București, a identificat în 2021 necesitatea realizării unei colaborări instituționale pentru dezvoltarea infrastructurii între cele două inele rutiere din jurul Capitalei – A0 și Centura Bucureștiului, respectiv realizarea de noi drumuri, care să facă legătura dintre Coridorul IV – A0 și zona economică. Drumurile radiale care vor lega artere importante ale Municipiului București și Centura Capitalei cu Autostrada Bucureștiului – A0, intersectând localitățile din zona metropolitană, vor beneficia de piste de biciclete și de puncte de încărcare a autovehiculelor electrice.

Totodată, Consiliul Județean Ilfov participă la proiectul ,,Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național” finanțat din PNRR, Componenta 11 – Turism și cultură, în parteneriat cu județele Giurgiu, Călărași și Constanța, precum și cu 23 de localități aflate pe traseul care le traversează pe distanța de 693 km. Astfel, în județul Ilfov se va putea pedala pe o rută de 35 de kilometri, cuprinzând localitățile Cernica, Glina, Popești-Leordeni, Berceni, Vidra, Copăceni și 1 Decembrie, iar traseul va continua prin celelalte județe partenere, până la mare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: