VIDEO UPDATE Crin Antonescu a fost validat de PNL candidat la prezidențiale. Bolojan: Avem nevoie de speranță

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

UPDATE, ORA 16.20

Crin Antonescu, validat astăzi de Consiliul Național al PNL pentru a intra în cursa prezidențială, a afirmat că nu a avut şi nu are pretenţia că este vreun salvator. “Dar nu am nicio scuză dacă refuz”

El a subliniat că nu candidează pentru PNL sau pentru el, ci pentru cetăţenii României. “Românii au de ales între o variantă care riscă să distrugă tot ce s-a făcut bine până acum. Sau să aleagă pe cineva care înțelege că trebuie salvat ce e de salvat și trebuie schimbat ce e de schimbat”, a mai spus Antonescu.

“Răspunsul meu este DA”

Acum puțin mai bine de 10 ani, tot în această clădire, președintele partidului nostru, Mircea Ionescu  Quintus, mi-a pus o întrebare procedural: Candidezi? Atunci am urcat la tribună și am ținut cel mai scurt discurs din viața mea, constând într-o singură silabă: DA.  Au trecut 10 ani și astăzi sunt cumva din nou chemat să răspund aceleiași întrebări. Și răspunsul meu nu poate fi decât același. Bătălia care stă în fața noastră, bătălia pentru această țară și destinul ei, bătălia pentru minte, pentru sufletul, pentru viitorul pe trei generații. Au fost deja descrise de oamenii care au vorbit clar, așa cum trebuie vorbit despre acest lucru. Nu pot sta deoparte. Răspunsul meu este DA. Nu poți face altfel.

Nu am avut și nu am nicio pretenție că sunt vreun salvator sau neapărat necesar, singurul care poate conduce această bătălie. Nu am avut și nu am această pretenție.  Dar nu am deci o scuză dacă dumneavoastră și alții îmi cereți acest lucru. Nu am nicio scuză să refuz.

Bătălia pe care urmează să o dăm și în fruntea  căreia mă puneți, dacă mă puneți, este una pe care n-o banuiam.  La care nu ne-am așteptat. Tot ce a făcut România bine este pus în discuție și este  sub risc. Când vedem din ce în ce mai limpede cine e în spatele  d-lui Călin Georgescu simt că bătălia asta este aceeași prin care noi toți și alții care nu mai sunt, care au așezat țara asta pe direcția corectă și au adus-o în cea mai bună situație de destin din istoria sa.

Ce nu s-a făcut bine, știm probabil toți. Ce s-a făcut greșit. Ce s-a făcut cu nepăsare. Și asta trebuie să știm. Dar România, după 35 de ani, este o țară acolo unde îi e locul. Arată  mai bine sau mai rău. Dar pe direcția bună a istoriei, asta avem neapărat.

Cine sunt cei care il susțin pe  Călin Georgescu, rezerviștii trecutului, rezerviștii istoriei. Securiștii cei mai răi pe care i-am cunoscut în viața noastră. Poate să fie propaganda rusă și este în mod evident. Pot să fie atacuri cibernetice, dar mai e ceva care ne interesează în această bătălie. Sunt niște oameni care, chiar dacă nu pot fi poporul. Și acolo, dincolo de manipulare este multă ignoranță, este multă furie, are și multă speranță de ignoranța. De aceea suntem de vină și noi, care am educat în școli, discurs public, în practici politice niște generații. De furia lor suntem de vină și noi  din esicherul politic din România. Speranța lor face parte din capitalul de emoție și energie al acestei țări și această speranță trebuie recuperată în cursul acestei bătălii.

“Nu e doar o bătălie, e o bătălie pentru mintea și sufletul compatrioților noștri, a tuturor, dacă se poate”

Este un moment de răscruce și un moment de hotar în care se poate juca totul. Președintele care va fi ales va putea garanta salvarea apărarea a 2-a aliniamente esențiale pentru de stilul României. Și anume regimul democratic și orientarea pro-occidentală. Fără un asemenea președinte, România riscă tot. Pentru că în jurul nostru și în lume, nu e liniște ci instabilitate. Nu este euforia anilor 90 și sentimentul sfârșitului fericit al istoriei. Dimpotrivă, e furtuna. E mișcare, sunt nenumărate amenințări și știm bine și trăim bine unele dintre ele.

România are nevoie mai mult ca oricând să-și consolideze pozițiile pe care, după atâția ani, reușește să se afle.          Chiar dacă mă veți învesti astăzi cuvântul dumneavoastră, vreau să vă spun limpede. Că nu candidez pentru dvs, nu candidez pentru Partidul Național Liberal, nu candidez pentru mine. Ceea ce ne unește, candidând și susținându-mă, dumneavoastră candidez pentru cetățenii României și pentru România. Ceea ce ne unește sunt niște idei. Și niște aspirații comune, dar mi se pare corect să vă spun acum că, indiferent de lucruri bune ați făcut dumneavoastră, alte partide politice din România partide democratice și sunt de acord cu Cătălin Predoiu, cu cei care spuneau că fiecare om din sala asta, a făcut mai mult pentru România decât domnul Călin Georgescu.

“Avem de salvat regimul democratic”

Vreau să înțelegem bine că nimic nu mai poate fi la fel după aceste alegeri. Indiferent cine le câștigă. România au de ales între o variantă care riscă să anuleze, să dărâme, să distrugă tot ceea ce au câștigat și s-a făcut bine până acum. Intrând într-o aventură ireală sau să aleagă pe cineva care înțelege că trebuie salvat. Avem de salvat regimul democratic. Avem de salvat instituțiile politice fundamentale ale democrației partide, Parlament. Avem de salvat și de apărat orientarea accidentală a României Avem de salvat aceste forme, dar, în fond, un conținut mental în practici. Aproape totul trebuie schimbat. Și dacă noi împreună credem că putem să o facem, să ne ducem în fața românilor, dacă nu, nu.

În discuția despre președinți mereu se vorbește despre un joc de etichetă. Președinte jucător, eu cred că cei care vor candida la președinția României trebuie să vorbească normal, să vorbească, obligatoriu, să vorbească despre țară, dar proiectul lor.            Deci un proiect de președinte, din punctul meu de vedere, este esential. Este neapărat necesar ca președintele viitor al României să fie cu adevărat un lider, un lider de națiune.

Această țară, țara noastră, este plină de șefi. Și are foarte, foarte puțin ghidaj. Oamenii recunosc idei, oamenii recunosc liderii, oamenii simt liderii. Oamenii urmează liderii. Și dumneavoastră mulți de aici, care sunteți niște lideri de comunitate, știți asta.  Asta nu se poate falsifica asta nu se poate truca. Națiunea nu avea nevoie doar de un șef de stat. România a avut șef de stat. România are nevoie de un lider care să conducă.

Un efort național. Un efort pe care trebuie să-l facă toți un efort de schimbare. Un efort de recâștigare a tot ceea ce este identitatea românească. un efort de mobilizare. Avem, slavă Domnului, în continuare resurse.  Resursa umană înainte de toate. Resursă morală în mai mare măsură decât alții. Resurse naturale. Este foarte important ca președintele să fie un lider și să fie un lider, nu în sensul pretenției neconstituționale și nedemocratice de a decide tot.  Eu cred președintele trebuie să fie în următorii ani, o persoană atât dedicate încât, deși are punere parțială și deși poate face doar anumite lucruri, să se simtă răspunzător pentru tot ce se întâmplă în țara asta, chiar dacă nu stă în puterea lui.

Dacă îmi permiteți o mică și singură paranteză sentimentală. Am fost ales președinte al Partidului Național Liberal și spuneam atunci: un lider adevărat trebuie să aibă, înainte de toate, pasiune. Cred mai mult ca oricând pentru președintele României. Pentru că numai pasiunea te poate duce să treci peste tot ce te desparte de ceilalți actori ai jocului politic, de o bună parte dintre cetățenii României. Trebuie să găsești în tine energia, curajul, credința. Să mergi înainte, luându-i după tine pe toți. Nu e mai puțină miza președintelui viitor al României decât aceasta să mergem înainte în dicția bună cu toți. Nu avem oameni de pierdut, nu avem energie de pierdut. Am pierdut destul. Mare parte din ce am avut mai bun.

Este astăzi diaspora în străinătate, în alte părți ale Europei. E lumea noastră, suntem și noi acolo. Dar ceea ce ține de bogăția strictă a României o Românie suverană, care este cu atât mai suverană cu cât este în Uniunea Europeană, ește un  parteneriat, strategii cu Statele Unite. Și noi nu ne mai putem pierde, nu ne mai putem permite să pierdem pe nimeni, niciun om, nicio speranță, nicio idee.

“Nu voi fi un președinte comod”

Nu voi fi comod cu mine, cu partidele politice în special. Cu cele pe care le prețuiesc mai mult. Nu voi fi comod cu elitele României, altele decât cele politice, pe care nu voi avea nicio atribuție să le conduc, să le dirijeaz, dar pe care voi încerca să le inspir și pe care voi încerca să ne chem și să le amintesc că sunt la fel de răspunzători de soarta acestei țări. Ca și politicienii, ca și președintele, ca și Parlamentul, ca și Biserica.  Această țară că această națiune e doar pe mâna politicienilor. Da, politicienii sunt primii responsabili pentru că ei cer puterea și au puterea.

Dar există o altă formă de putere sau o altă resursă de a face bine, care vine din autoritate, din învățătură, din cultură, din credință. Președintele va fi responsabil și de asta. Nu sunt un om lipsit de experiența politică și de realismul, măcar datorită vârstei , să înțeleg că de la vorbele frumoase până la realitate a fiecărei zile e o distanță greu, uneori imposibil de parcurs. Dar totul nu poate începe decât dacă există un proiect, dacă există în mintea noastră, dacă există în sufletul nostru, măcar această aspirație. Știu că ce  spun acum, chiar dacă voi fi ales președinte, nu voi putea realiza pe deplin. Pentru că nu vreau mult, vreau totul pentru această națiune. Posibilul este ceea ce noi putem să facem cel mai bine, ceea ce noi reușim cel mai bine. Eu cred că România poate fi o țară cu indivizi bogați, o familie bogată, aspirații depline bogați material, spiritual, băgați în cunoștință, băgați în credință, bogați în știință. Bogat în ritului românesc, în spiritul european și în spiritul occidental. Nu, nu avem în fond, nevoie de altceva. Și putem face asta  posibil.

Președintele trebuie să facă politică externă cu gândul la românul de rând, la eroul anonim, care trebuie să fie antreprenorul economic român. Președintele este obligat să vorbească. Nu cred că vă îndoiți să se îndoiește cineva că asta voi face. Dar, ceea ce vă promit, deși nu-mi place cuvântul, ceea ce trebuie să facă președintele se să aibă și discernământul, înțelepciune, a generozitatea și cultura să asculte. vocea poporului  român.  Asta cred. Asta vreau. Acesta sunt. Răspund și acum acestor întrebări, la fel cum am răspuns acum 10 ani. Răspunsul meu mă angajează pe mine, răspunsul vostru vă angajează pe voi. Oricum ar fi, oricare ar fi răspunsul, vom fi alături în această bătălie. E o bătălie mult prea mare ca să nu fim acolo. Doamnelor și domnilor, bătăliile se pierd și se câștigă. Dar există bătălii care trebuie neapărat date. Și la sfârșitul acestei bătălii, ca și la sfârșitul vieții, să putem spune. Doamne, am  făcut un lucru drept, am dat bătălia cea dreaptă. Îți mulțumesc pentru ce am izbutit. Iartă-mă, întrucât am fost nevrednic. Dumnezeu să ne călăuzească. Dumnezeu să vă dea putere. Dumnezeu să  ocrotească România!

UPDATE, ORA 16.08

Șubrezirea democrației începe și cu confiscarea simbolurilor, a afirmat, duminică, preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, la Consiliul National al PNL.

El a mai spus că urmează cea mai importantă bătălie pentru România după căderea comunismului şi a adăugat că în vechiul PNL, Crin Antonescu a făcut parte din generația care are meritul să fi adus România în NATO și UE.

„Suntem la nivel global dar și ca țară la un punct de cotitură. Avem un război în Ucraina iar țara invadatoare nu a renunțat nici acum de a interveni în scrutinuri și de a semăna discordia dintre oameni. Românii trebuie să facă față acestei situații. Avem o triplă criză, bugetară, politică și de încredere. Trebuie să recunoaștem că avem o criză bugetară pe care dacă nu o gestionam cum trebuie ea poate degenera. Am cheltuit mai mult decât ne-am permit, avem inflație, avem credite la dobânzi mari. Dacă nu intervenim să controlăm aceste lucruri, situație se poate agrava și primii afectați vor fi românii de rând”.

Susținem reducerea cheltuielilor statului. stabilirea corectă a personalului și eliminarea risipei

„Susținem atragerea fondurilor europene, având investiții importante putem crea condiții pentru creșterea economică. Susținem să ne încasăm veniturile, avem venituri importante neîncasate la bugetul la stat, sa ne incasam TVA și să terminăm cu insolventele în cascadă. Asta va face PNL”

„Avem o criză și de încredere, este o criză mare atât în ceea ce priveste instituțiile, criza de încredere în autorități datorită promisiunilor neonorate, lipsei de transpiraţie și a lipsei de comunicare”

„S-a format percepția ca cei care sunt pe funcții sunt rupți de realitate. Orice vom face, nu putem recăpăta încrederea de pe-o zi pe alta. PNL trebuie să susțină măsuri care să ducă la creșterea încrederii. Trebuie să nu mai avem pensionari la 50 de ani, este o chestiune de dreptate la nivel de societate. Este nevoie de măsuri de bună guvernare pentru a crește încrederea românilor, eliminarea sinecurilor, cei care sunt pe funcție să își justifice salariul pe care-l iau”

„Suntem și în o criză politică, alegerile nu s-au finalizat și alegerile prezidențiale au fost anulate și programate anul acesta”

„A fost o mare greșeală mutând datele alegerilor, a fost bine că am stabilit calendarul alegerilor. Fragmentarea votului prin mai mulți candidați, este greu să aduni apoi electorale fragmentate. O altă greșeală a fost ca au fost candidaţi diferiţi pentru coaliţie. Această coaliție care a fost formată ca urmare a aritmeticii parlamentare este corect să aibă un singur candidat.

„România are nevoie de un președinte dedicat valorilor democratice, de un președinte care spune lucrurilor pe nume, care vorbește cu sens și cu curaj, care nu se dă în lături a se bate în situațiile politice

„Am decis că acest candidat este Crin Antonescu. Sunt de 30 de ani în politică, domnul Crin Antonescu a făcut parte din generaţia care a dus România în UE și NATO. Știm că a luptat întotdeauna pentru demnitate, pentru bun simţ. Acesta este Crin Antonescu. Prin atitudinea lui, prin discursul lui a inspirat multe generatii să intre-n politică, să creadă în ceva și să spere. Este nevoie să credem din nou în ceva, este nevoie din nou să sperăm. Astăzi ni se cere să servim România, această campanie este despre țara noastră”.

„Avem un bloc antisistem”

„Rugămintea mea este să facem tot ceea ce ține de noi pentru a câștiga această bătălie, cea mai importantă după căderea comunismului. Va fi o bătălie pentru România puternică, nu pentru o țară de periferie, pentru recâștigarea speranţei. Cei care aveți încredere în mine, vă rog să faceți tot ceea ce ne stă în puțină să câștigăm această bătălie!”

UPDATE, ORA 12.33

Consiliul Național al PNL, reunit duminică dimineață la Parlament, a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Marți, social-democrații au validat și ei în Consiliul Politic Național candidatura acestuia.

Acesta a fost validat în unanimitate de cei 664 de delegați drept candidat al PNL pentru alegerile prezidențiale din 4 mai.

Crin Antonescu a luat cuvântul și a transmis că, la „bătălia pentru această țară și destinul ei, nu pot sta departe”, iar răspunsul lui este „Da”, candidează la prezidențiale, fără nicio pretenție că este vreun „salvator sau singurul care poate conduce această bătălie”.

El a spus că nu bănuia această bătălie și nu a știut nimeni să o prevină. „Este un șoc, un spectru de cataclism și nu sunt vorbe mari”, a descris acesta lupta de la alegerile din mai 2025.

Despre Călin Georgescu, a spus că, atunci când se uită cine este în spatele lui, simte că intinerește, făcând o paralelă cu ce s-a întâmplat în România în anii ’90.

El a precizat că „nu candidez pentru dumneavoastră (primari, șefi de CJ etc. – n.r.)), pentru PNL sau pentru mine, ci pentru cetățeni”.

Antonescu a spus că România e plină de șefi, dar nu are lideri, iar „oamenii urmează liderii”, astfel că România nu are nevoie de șefi de stat, ci de un lider care „să conducă un efort național”.

„Eu cred că președintele trebuie să fie o persoană atât de dedicată, încât să se simtă răspunzător de tot ce se întâmplă în țara asta, deși nu stă totul în puterea lui”, a continuat candidatul Coaliției la prezidențiale, potrivit euractiv.ro.

Crin Antonescu a transmis și că „nu voi fi un președinte comod, nu voi fi comod cu mine, cu partidele, cu elitele României, altele decât cele politice”.

„Acest Consiliu se derulează în niște vremuri complicate. Suntem atât la nivel global, dar și ca țară într-un punct de cotitură. La nivel global, ordinea politică s-ar putea reseta, pentru că intrăm într-o nouă paradigmă de securitate. (…) Avem un război în Ucraina, iar țara invadatoare nu s-a oprit din a se amesteca în toate scrutinele electorale, iar România va trebui să facă față. În plan intern avem o triplă criză: bugetară, politică și de încredere. (…) Pentru asta, PNL a acceptat să intre în această Coaliție”, a spus președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan.

El a vorbit din nou despre reducerea cheltuielilor prin concedieri și despre atragerea de fonduri europene. De asemenea, Bolojan a declarat că nu trebuie crescute taxele, ci o colectare mai bună a TVA-ului și o luptă mai acerbă cu evaziunea fiscală.

Liderul liberal a mai transmis că „nu trebuie s[ mai repetăm greșelile făcute anul trecut”, și anume „să fim impredictibili, a fost o mare greșeală să mutăm datele alegerile de colo colo, să nu mai avem mulți candidați, pentru că asta înseamnă fragmentarea votului, partidele din aceeași Coaliție au avut candidați separați. E greu să te ataci după-amiază, iar a doua zi să lucrez în Guvern spate în spate”.

UPDATE, ORA 12.00

Ministrul Educaţiei, Daniel David, i-a transmis un mesaj, duminică, la Consiliul Naţional al PNL, candidatului propus de coaliţia de guvernare pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, şi a afirmat că România are nevoie de o nouă revoluţie a bunului simţ, aşa cum Antonescu a încercat cândva, dar care să fie şi a unităţii, a unui patriotism luminat şi a unei normalităţi. El a vorbit despre existenţa a trei Românii: o Românie tradiţională care nu este împotriva instituţiilor euro-atlantice, dar se teme de ele; o Românie anti-sistem, care este împotriva instituţiilor pentru că vede că nu funcţionează bine, dominată de ură şi de frustrar; o Românie euro-atlantică, conectată cu spaţiul vestic, care însă pe alocuri are o doză de aroganţă care irită.

Daniel David a declarat, duminică, la Consiliul Naţional al PNL, că din punct de vedere psiho-cultural avem cel puţin trei Românii.
”În acest moment, psiho-cultural vorbind, avem trei Românii cel puţin. Avem o Românie tradiţională. Este România bunicilor noştri, o Românie care nu este împotriva instituţiilor euro-atlantice, dar se teme de ele, fiindcă nu le înţelege. Este o Românie grevată de teamă, în primul rând. Avem după aceea o Românie anti-sistem, foarte interesant, o Românie care este împotriva instituţiilor pentru că vede că nu funcţionează bine. O Românie care, în loc să caute, însă, soluţii la faptul că instituţiile nu funcţionează bine, a ales ideea de a le da foc, pur şi simplu. Este care-pe-care. Şi este dominată de ură şi de frustrare.  Avem o Românie euro-atlantică,  o Românie conectată cu spaţiul vestic, o Românie care însă pe alocuri are o doză de aroganţă care irită şi care supără. Problema este nu doar faptul că avem aceste trei Românii, sunt atât de antagonizate încât pun la risc ţesutul social, pun la risc statul modern pe care îl avem”, a afirmat Daniel David.
El a precizat că avem nevoie de un candidat la poziţia de preşedinte care să aibă un proiect de ţară pentru România euro-atlantică,.
”Ne trebuie un candidat la poziţia de preşedinte, un candidat care să aibă un proiect de ţară pentru România euro-atlantică. (…) Ce înseamnă un proiect de ţară pentru România euro-atlantică?  Păi înseamnă, printre altele, un proiect care readuce educaţia, ştiinţa şi religie adevărată în discursul public şi le readuce spre oameni astfel încât să nu rămână în umbră şi să nu lăsăm oamenii victime ale pseudo-ştiinţei, superstiţiilor, bizareriilor şi manipulărilor conspiraţioniste. Este, sau ar trebui să fie, un preşedinte care uneşte Româniile”, a explicat ministrul Educaţiei.
El consideră că pentru acest proiect de ţară este nevoie de oameni reali care iubesc România euro-atlantică.
”Pentru a putea avea acest proiect de ţară, însă, este foarte important să avem oameni reali care se implică în acest proces. Oameni reali care au şi bune, şi limite. Oameni reali însă care iubesc România euro-atlantică, care înţeleg acest proiect, nu candidaţi salvatori bizari  Deci avem nevoie de un astfel de candidat real, iar coaliţia, în urma analizelor politice şi sociologice, a considerat că acest candidat real poate să fie domnul Crin Antonescu. Aşa că, domnule Crin Antonescu, România are nevoie de o nouă revoluţie a bunului simţ, cum aţi încercat cândva, dar nu doar a bunului simţ, astăzi, o revoluţie a bunului simţ, a unităţii, a unui patriotism luminat, a unei normalităţi. Ştiu că este uşor de spus dar nu este imposibil de făcut doar că este foarte, foarte greu”, a mai afirmat Daniel David.

UPDATE, ORA 11.38

Secretarul general interimar al Partidului Naţional Liberal, Adrian Veştea, a afirmat că prezidenţiabilul liberal este Crin Antonescu şi a adăugat că este crucială implicarea aleşilor PNL în campania prezidenţială care urmează. ”Prin efortul vostru şi cu un candidat precum Crin Antonescu, alegerile vor fi câştigate”, a spus Veştea.

”Prin acest eveniment, PNL spune tuturor membrilor şi simpatizanţilor săi – Crin Antonescu este prezidenţiabilul nostru, toţi suntem alături de el. (…) Trebuie ca acest mesaj să ajungă în fiecare localitate din ţară, la fiecare dintre membri noştri. Această candidatura are un potenţial de mobilizare al partidului nostru”, a declarat Adrian Veştea, duminică, la Consiliul Naţional al PNL, potriivit news.ro.
El a precizat că este crucială implicarea aleşilor locali în campania prezidenţială.
”Este crucială implicarea aleşilor noştri locali în campania prezidenţială care urmează. Vă solicit să faceţi campanie pentru Crin Antonescu aşa cum aţi făcut pentru voi anul trecut: cu energie, cu hotărâre. Prin efortul vostru şi cu un candidat precum Crin Antonescu, alegerile vor fi câştigate. Marile mize politice râmân libertatea individuală şi opţiunea colectivă euro-atlantică”, a mai transmis Adrian Veştea.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, duminică, la Palatul Parlamentului pentru validarea candidaturii fostului preşedinte al partidului Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale din luna mai.

Reuniunea, care va avea loc începând cu ora 11,00, a fost convocată în urma deciziei din 13 ianuarie a Biroului Politic Naţional al PNL.

„În ceea ce priveşte desemnarea candidatului pe care PNL îl susţine la funcţia de preşedinte al României, Biroul (n.r. Politic) a votat cu unanimitate de voturi convocarea forului statutar care validează candidatul, pentru finalul lunii ianuarie, pentru data de 26 ianuarie, în aşa fel încât domnul Crin Antonescu – candidatul comun al coaliţiei – să fie candidatul susţinut de PNL în alegerile prezidenţiale. Această decizie a fost votată astăzi cu unanimitate de voturi. Prin urmare, PNL îşi respectă angajamentul pe care şi l-a luat prin semnarea protocolului de colaborare al coaliţiei. Avem încredere în calităţile domnului Crin Antonescu, în experienţa pe care a acumulat-o şi PNL va face tot ceea ce va fi posibil în această perioadă de precampanie, de campanie pentru a comunica alegătorilor raţiunile pentru care susţinem această decizie şi pentru ca dânsul să intre în turul al doilea şi să câştige alegerile prezidenţiale”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Pe 23 decembrie anul trecut, liderii PSD, PNL, UDMR şi reprezentantul minorităţilor au semnat protocolul coaliţiei. În acest context, Ilie Bolojan a anunţat că fostul preşedinte al liberalilor Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de partidele din coaliţie pentru Preşedinţia României.

La începutul anului, Crin Antonescu a anunţat că el consideră suspendat acordul încheiat cu partidele din coaliţia de guvernare pentru susţinerea sa la funcţia de şef al statului, subliniind că aceasta nu înseamnă că nu mai are disponibilitatea de a candida, ci este nemulţumit de nehotărârea partidelor respective în ceea ce-l priveşte şi de lipsa unei date clare pentru desfăşurarea alegerilor.

Pe 16 ianuarie, Guvernul a aprobat hotărârea privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României. Prin această hotărâre s-a stabilit ziua de 4 mai ca dată pentru alegerea preşedintelui României, notează economica.net.

Marţi, Consiliul Politic Naţional al PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, a anunţat social-democratul Radu Oprea.

Potrivit acestuia, s-a decis, totodată, convocarea unui Congres extraordinar al partidului în data de 2 februarie pentru susţinerea lui Antonescu la prezidenţiale.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: