Corupția zguduie Portugalia

Portugalia drapel
Sursa foto: Unsplash

Președintele guvernului regional din Madeira, Miguel Albuquerque, a demisionat după ce a fost acuzat de corupție activă și pasivă, fraudă, delapidare și încălcare a statului de drept. Aceasta este a treia criză politică pe care a suferit-o Portugalia în acest an și ar putea conduce populația la urne pentru a patra oară.

Încă o dată, Președintele Republicii are cheia și ar putea urma o altă dizolvare, de data aceasta în regiunea autonomă Madeira, singura rămasă după ce a dizolvat Adunarea Republicii și, la sfârșitul anului, Adunarea Republicii Azore, potrivit Rador Radio România.

Marcelo Rebelo de Sousa lasă deschisă posibilitatea de a convoca alegeri anticipate pe 24 martie, când se încheie perioada constituțională de șase luni de la ultimul vot. Dorința PSD-Madeira este să învestească un nou executiv fără ca Miguel Alburquerque, care este acuzat, să prezinte o nouă echipă dorită de Președintele Republicii pentru a îndeplini mandatul guvernamental.

Cazul regional a contaminat campania politică națională pentru alegerile legislative din 10 martie, afectând campania electorală a Alianței Democrate, care a folosit ca argument politic faptul că guvernul socialist al lui António Costa a fost răsturnat de un scandal penal.

PS a suferit o înfrângere majoră în 2020, când și-a pierdut majoritatea absolută pe insule după mai bine de douăzeci de ani de hegemonie.

Confruntat cu demisia lui Miguel Albuquerque, Marcelo Rebelo de Sousa a subliniat că „plecarea președintelui guvernului regional înseamnă încetarea funcțiilor întregului executiv”. Președintele Republicii nu a clarificat însă dacă va dizolva Adunarea Madeira sau va accepta un nou executiv ales de deputații regionali.

PS-Madeira cere alegeri anticipate și a prezentat o moțiune de cenzură, chiar înainte de demisia lui Albuquerque, pe lângă faptul că a cerut consecvență Președintelui Republicii, comparând cazul cu demisia lui António Costa. Partidul Animalelor și Naturii, partener parlamentar, a amenințat că își va retrage sprijinul față de PSD, dar negocierile continuă fără o soluție definitivă.

De asemenea, primarul din Funchal, Pedro Calado, a decis să demisioneze din funcția de la municipalitate chiar înainte de a fi audiat de autorități în cadrul anchetei judiciare. Calado este unul dintre cei arestați pentru corupție.

Operațiunea lansată miercurea trecută de autorități a dus la arestarea primarului din Funchal, Pedro Calado, dar și a doi oameni de afaceri din sectorul construcțiilor, liderul grupului AFA și directorul executiv al grupului Socicorreia, Custódio Correia, care este și el partener al lui Avelino Farinha în mai multe companii.

După cum s-a aflat sâmbătă, Poliția Judiciară a găsit 30.000 de euro ascunși în casa lui Pedro Calado și în cea a mamei sale. Pe lângă acești 30.000 de euro, nu se cunoaște și proveniența altor 67.000 în depozite în numerar efectuate în conturile primarului din Funchal.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL