Creștere alarmantă a numărului de copii tratați pentru dependența de droguri. Ce recomandă psihologii

Sursă foto: Facebook / Joel Edwards

După tragedia de la 2 Mai, aleșii au recunoscut că România are o problemă cu drogurile și s-au lăudat că schimbă legea ca să apere consumatorii vulnerabili, adică minorii, și să scadă consumul. Nimic nu s-a schimbat, iar situația este tot mai gravă. Anul trecut, numărul cazurilor de copii tratați pentru dependența de droguri a explodat. De trei ori a crescut numărul acestora față de 2022 și de cinci ori față de 2021.

Medicii de la Spitalul Obregia spun că anul trecut au asistat la o creștere alarmantă a numărului de minori aduși la urgențe după ce au consumat droguri. De la 30 în 2021 la peste 250 anul trecut.

Florina Rad – șef Secție Pediatrie Spitalul Obregia: În general avem un număr mai mare de copii și de adolescenți care se adresează secțiilor de psihiatrie pediatrică față de anii anteriori pandemiei. După externare, noi nu avem acces la pacienții care nu se mai adresează spitalului nostru, care apelează la serviciile din ambulatoriile de specialitate. Nu am putea să dăm o cifră corectă, exactă a numărului de pacienți care se recuperează.

După ce ies din spital, copiii se întorc acasă, unde recuperarea lor medicală depinde de familie.

Cătălin Țone – expert antidrog: În România nu există clinici post cură, adică după ce copiii ies de la psihiatrie, Obregia, nu au unde să se ducă acești copii la stat. Sunt câteva private, la început de drum. Sunt lăsați la familie, dacă familia nu are posibilități, se întorc, recad în consum pe fondul faptului că părinții sunt ocupați și se ia de la capăt.

Psihologii spun că părinții ar trebui să urmărească ce face copilul pentru că își vor da seama dacă este tentat de droguri.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: