Cristian Preda politizează Universitatea București și vrea să devină rector

marius-autor.png

Cristian Preda vrea să devină rectorul Universității București, chiar dacă participă la evenimente organizate de partide politice. Cristian Preda nu a fost niciodată doar un profesor universitar preocupat de starea sistemului de învățământ, ci mai mult s-a preocupat de funcțiile politice pe care le-a obținut.

Cristian Preda a fost membru  în mai multe formațiuni politice: Partidul Comunist Român, PDL, Forța Civică, PMP, PLUS. În perioada 2009-2019 a fost europarlamentar pentru două mandate, dar a reușit să-și conserve catedra la universitate. În 2010, Preda renunță la funcția de decan al Facultății de Științe Politice de la Universitatea București (FSPUB), după ce colegii săi i-au cerut demisia deoarece lucra pentru Traian Băsescu la Cotroceni.

Cristian Preda, deși e din nou decan al Facultății de Științe Politice UB, participă la evenimentele organizate de partide politice. Cristian Preda a participat la dezbaterea organizată de grupul Renew Europe și europarlamentarul Vlad Botoș (USR), unde a vorbit despre situația din România. Evenimentul organizat de USR-iști în București, sub sigla Renew Europe, reprezintă o campanie electorală înainte de alegerile europarlamentare din 2024. Inclusiv Cristian Ghinea (USR) a participat la acest eveniment și nu s-a sfiit să atace din nou coaliția de guvernare. Evenimentul a avut rolul de a discredita actualul guvern și de a transmite mesajul că PSD și PNL nu respectă democrația.

„Orice fel de instrument poate fi folosit de bună credință sau în mod malefic. Actuala guvernare le folosește în mod malefic”, a spus Ghinea, atacând direct guvernul român.

La rândul său, Cristian Preda a continuat cu atacurile la adresa guvernanților:

„România a fost stat de drept și nu mai este stat de drept (…) Din 2021 până astăzi Guvernele Ciucă și Ciolacu au adoptat nu mai puțin de 430 de ordonanțe de urgență, adică una la 2 zile”, a spus Cristian Preda.

Prietenia dintre Cristian Preda și USR nu este o noutate, după ce în primăvara acestui an a fost propunerea partidului pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). USR-iștii nu au avut suficiente voturi în Parlament, iar Preda a rămas la facultate. Dar acest lucru arată că funcția de la FSPUB este doar o trambulină pentru Cristian Preda, în încercare de a obține funcții politice.

În vara acestui an, Cristian Preda a participat și la școala de vară a REPER, noul partid înființat de Dacian Cioloș.

Cristian Preda continuă să facă aceste jocuri politice în timp ce candidează pentru funcția de rector al Universității București. Campania pentru alegerile de la Universitate a fost transformată într-o adevărată campanie electorală demnă de partide politice.

Cristian Preda îl atacă pe Marian Preda, actualul rector UB, în mai multe mesaje publicate pe rețelele de socializare.

„Cât timp am mers în facultăți, nu am polemizat cu Marian Preda. Nefiind de față, era anormal să îi cer socoteală. Așa că am prezentat în fața colegilor doar ceea ce cred că e de făcut în UB, nu ce n-a făcut rectorul”, scrie Preda.

Profesorul Radu Carp arată cum Cristian Preda, din rolul de decan al Facultății de Științe Politice UB, a blocat prezentarea tezei de doctorat a Robertei Anastase. Cristian Preda a refuzat să-i ofere dreptul să-și prezinte teza, motivând că „nu este momentul”.

„De ce „nu este momentul”? Oare pentru că respectivul student doctorand are o afiliere politică de care, repet, nu a făcut uz niciodată în raporturile cu UB? Este o încercare de a discrimina pe motive politice membrii comunității academice, studenți și profesori, deopotrivă?”, scrie Radu Carp pe rețelele de socializare.

Scandalul dintre profesori a pornit după ce Cristian Preda l-a acuzat pe Marian Preda că ar fi prelungit de prea multe ori stagiul de doctorat al Robertei Anastase.

Prieten cu politicienii certați cu justiția

Cristian Preda a reușit, în perioada petrecută în politică, să se împrietenească cu politicieni certați cu justiția. Rămâne celebru momentul său cu Elena Udrea, pe care a susținut-o perioada PDL și apoi în PMP. Ulterior, Preda și Udrea s-au certat, iar profesorul universitar a fost exclus din PMP. Între timp, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Cristian Preda nu este deranjat nici de scandalurile de corupție din USR, partid care organizează evenimentele. În doar 3 luni, USR a avut trei scandaluri de corupție: scandalul de la Administrația Spitalelor din București, scandalul lui Alexandru Gâdiuță și dosarul vaccinurilor.

Cristian Preda se plânge de starea democrației din România, dar nu are o problemă să participe la evenimentele organizate de un partid care a avut 3 scandaluri de corupție în doar 3 luni.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL