Cu investiții rusești și profitând de problemele Beijingului, India a devenit a cincea putere economică a lumii

Sursa foto: Pixabay

Marile companii occidentale își mută producţia pe subcontinent, unde mâna de lucru este mai ieftină decât cea chineză, iar investiţiile în infrastructură au crescut în fiecare an. India are şi ambiţii spaţiale, fiind prima ţară care a reuşit să ducă o navă la Polul Sud al Lunii. Pentru emisiunea Mapamond, a detaliat condițiile acestei „întreceri” Mukul Pal, analist economic.

Economia Indiei e în plină expansiune. Cu o creştere de peste 7% în 2023, India a depăşit Marea Britanie în clasamentul economiilor mondiale, iar previziunile pentru următorul deceniu sunt optimiste.

Hardeep Singh Puri, ministrul indian al Petrolului și gazelor naturale: „India a profitat la maximum de conjunctura internaţională. De ce spun asta? O spun nu doar pentru că am făcut tranziţia de la a zecea cea mai mare economie la a cincea cea mai mare economie, ci pentru că am crescut cu 7,2% în ultimele trei trimestre, iar pentru următorul trimestru şi pentru anul viitor, toate previziunile profesioniştilor sunt optimiste.”

Secretul Indiei pare a fi jocul dublu gândit de premierul Narendra Modi, care întreţine relaţii comerciale bune atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia. Recent, Tata Group şi Airbus au semnat un acord pentru a produce elicoptere civile, iar compania rusească Rosneft a investit zeci de miliarde de dolari în sectorul de petrol şi gaze din India.

Vinay Mohan Kwatra, ministrul de Externe al Indiei: „Parteneriatul industrial semnat între Tata şi Airbus Helicopters pentru producerea modelului H125 are o componentă semnificativă internă.”

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: