Culisele discuției de la ultima ședință a coaliției. Noile variante pentru candidaturile la București

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

PSD și PNL nu au reușit să cadă de acord asupra candidatului la Primăria Capitalei, în ultima ședință a coaliției de guvernare care a avut loc joi seară, la Guvern. Potrivit unor surse politice, liderii celor două partide au discutat despre potențialul celor doi candidați – Sebastian Burduja (PNL) și Gabriela Firea (PSD) – de a coagula bazinele electorale ale celor partide. Astfel, liberalii au anunțat că votanții PNL nu vor pune ștampila pe Gabriela Firea, un eventual candidat comun pentru București, din cauza problemelor pe care aceasta le-a avut, chiar dacă ex-ministrul ar sta mai bine în sondajele interne decât Sebastian Burduja. „Una este notorietatea și alta este votarea efectivă. Votanții PNL nu ar da un vot pentru Firea”, au explicat surse liberale pentru PS News.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu le-ar fi explicat celor de la PNL că în PSD s-ar genera un întreg scandal dacă social-democrații l-ar susține pe Sebastian Burduja, întrucât acesta a ieșit sub Gabriela Firea la sondajele interne. Motiv pentru care, liderii celor două partide au discutat alte două variante pentru Primăria Capitalei: candidaturi separate, PSD şi PNL, sau o candidatură comună, în acest caz fiind posibilă intrarea în cursă a unui independent susţinut de ambele formaţiuni.

Nicolae Ciucă a avansat deja numele lui Ionuţ Lupescu, iar dinspre PSD este vehiculat numele lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, potrivit surselor citate.

Candidaturi comune la sectoare

În schimb, s-ar fi ajuns la un acord privind candidaturi comune PSD-PNL la toate cele șase sectoare din București. La Sectorul 1 s-a discutat despre o eventuală susținere a lui Sebastian Burduja. La Sectorul 2, potrivit surselor, este posibil să fie susținut Rareș Hopincă (PSD), prefectul Capitalei, iar la sectoarele 3, 4 și 6 să fie susținuți actualii primari: Robert Negoiță, Daniel Băluță și Ciprian Ciucu. Pentru Primăria Sectorului 5 încă nu s-au discutat variante.

Liderii coaliţiei PSD-PNL au stabilit, însă, o nouă întâlnire, pentru luni, dat fiind faptul că liderii PNL sunt plecați din țară în aceste zile.

Amintim că președintele PNL Nicolae Ciucă, secretarul general al partidului, Lucian Bode, si europarlamentarul Rareș Bogdan, președinte PNL Diaspora, vor efectua o vizită în Spania, în perioada 15-16 martie. În cadrul vizitei vor avea loc întâlniri cu românii stabiliți în Spania, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

Recent, în marja Congresului PPE organizat la București, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că și-ar dori ca cetățenii români care locuiesc în Spania să poată obține dubla cetățenie „fără examen”. Declarația a fost făcută după o întrevedere avută cu liderul Opoziţiei din Spania Alberto Nunez Feijoo.Nicolae Ciucă continuă astfel un demers pe care l-a început la sfârșitul anului 2022, când a vizitat Spania în calitate de prim-ministru și a condus, împreună cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, prima ședință comună de guvern româno-spaniolă. La solicitarea lui Ciucă, subiectul dublei cetățenii a românilor din Spania a fost pus pe agenda relațiilor bilaterale, iar în 2023 s-a creat Grupul comun de lucru pentru a rezolva acest subiect.

Menționăm că în data de 17 martie președintele PNL Nicolae Ciucă va efectua o vizită la Paris, unde se va întâlni cu reprezentanții comunității de români de acolo.

Cine sunt potențialii candidați independenți la Primăria Capitalei

Ionuț Lupescu care în prezent este colaborator al CS Dinamo, unde lucrează la reconstruirea academiei, este unul din numele luate în considerare pentru a candida la Primăria Capitalei. Acesta a fost ales de liderul PNL pentru trecutul lui din conducerea FIFA și UEFA. Fostul mijlocaș, membru al „Generației de Aur”, a fost director tehnic la UEFA și membru al comisie tehnice la FIFA.

Ionuț Lupescu/ Sursa foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu

În 2018, Lupescu a candidat pentru funcția de președinte al FRF, dar a pierdut atunci în fața lui Răzvan Burleanu, președinte din 2014.

Cătălin Cîrstoiu, în vârstă de 50 de ani, este medic ortoped și este manager al Spitalului Universitar de Urgență București începând din martie 2020. A mai ocupat această funcție în perioada 2009 -2016. Este decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București începând cu anul 2016.

Cătălin Cîrstoiu este căsătorit cu medicul Monica Cîrstoiu, șefa clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București.

Managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu Foto: INQUAM Photos/George Călin

Medicul Cătălin Cârstoiu este, potrivit ȘtirileProTv, finul fostului președinte Traian Băsescu și fiul lui Ion Cîrstoiu, fost deputat de Argeș timp de două mandate, în perioada 1996 – 2004.

Amintim, alegerile europarlamentare și cele locale vor avea loc la aceeași dată, 9 iunie, după ce Guvernul a aprobat vineri Ordonanţa de urgenţă care le comasează.

Perioada electorală pentru alegerile din iunie va începe pe 12 martie 2024 şi se va încheia în maxim trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, potrivit Ordonanței de Urgență.

 

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL