Cum a folosit propaganda rusă discursul liderului AUR despre dezmembrarea Ucrainei? „Groparii vor veni să ia bucățica”

Sursă foto: Facebook / Claudiu Tarziu

Presa guvernamentală rusă și canalele de Telegram administrate de Moscova au folosit declarația președintelui Consiliului Național de Conducere AUR, Claudiu Târziu, privind necesitatea anexării unor teritorii românești din Ucraina, pentru a justifica „operațiunea militară specială” a Rusiei. „Tot ce-a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele aceluiași stat”, a spus Târziu, amintind de nordul Bucovinei, sudul  Basarabiei, Ținutul Herța și Transcarpatia.

„Molodoi komsomoleț” (Tânărul komsomolist) scrie că în România se discută serios despre o posibilă ieșire din NATO pentru reintegrarea națiunii române: „Încă un stat a început să pună problema anexării unor teritorii ale Ucrainei. Este vorba de România”.
În același timp, este amintită și o altă declarație a lui Claudiu Târziu privind stabilirea unor relații de colaborare cu Rusia: „Sunt gata să pun umărul în acest sens, dar numai după ce Rusia va da dovadă că și ea vrea toate acestea”.

Propaganda rusă: Unele regiuni vor părăsi cu bucurie Ucraina, protestând împotriva politicii lui Zelenski

Publicația „Voennoe obozrenie” (Observator militar) folosește acest subiect pentru a manipula opinia publică, scriind că presa de la Kiev recunoaște de ceva vreme că riscul dezlipirii altor teritorii de Ucraina este foarte mare. „Regiunile de frontieră ale Ucrainei se vor dezlipi cu bucurie de ea. Este un salut public adresat lui Zelenski și concepției acestuia de a lupta până la ultimul ucrainean. Este o concepție care a generat destrămarea țării”, scrie ziarul, care citează „surse ucrainene”. În realitate, „sursele ucrainene” reprezintă canalul de Telegram „Lehitimnii”, care este finanțat tot de Moscova. Acest canal a scris că regiunile care nu vor mai fi ale Ucrainei vor „scăpa de datorii și de alte probleme”

Portalul Tinkoff scrie că mai întâi Ungaria și apoi România au declarat că au pretenții teritoriale față de Ucraina. „Va veni și timpul Varșoviei să-și declare drepturile asupra Galiției”, scrie publicația, menționând că nu se poate avea încredere în aliații occidentali ai Kievului.

O serie de publicații din Rusia au prezentat declarația lui Claudiu Târziu ca fiind poziția oficială a României față de Ucraina, ilustrând tezele de propagandă rusă lansate la începutul invaziei la scară largă.

Unele narațiuni de propagandă s-au strecurat și în spațiul informațional ucrainean

„România revendică o parte a Ucrainei”, au scris ziarele de la Moscova, publicând pe rețeaua rusească de socializare Vkontakte discursul lui Claudiu Târziu. Portalul de știri din autoproclamata republică Donețk „DNR-Pravda”, filială a ziarului guvernamental Pravda, informează publicul din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia că România și Ungaria așteaptă înfrângerea Kievului în războiul cu Rusia pentru a-și recupera teritoriile istorice. „În Europa toți așteaptă ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie învinse. Groparii [Ucrainei] vor veni să-și ia bucățica”, comentează publicația.

O altă publicație rusă pro-Kremlin, EurAsia Daily, menționează că pentru România NATO este unul dintre imperiile cu care trebuie să aibă de a face Bucureștiul pentru a recupera teritoriile istorice. Este citat președintele AUR George Simion care a criticat discuțiile pe teme de securitate dintre Kiev și București pentru că „nu corespund intereselor naționale ale României”.

Și unele ziare din Ucraina au comentat declarația lui Târziu în stilul propagandei ruse. UA-Reporter din Transcarpatia a preluat o știre din presa rusă, scriind că „vecinii au început să declare la unison că au pretenții la teritoriile Ucrainei”, în timp ce „Apostrof” din Kiev a subliniat că nu numai liderii maghiari, ci și cei români își doresc să anexe teritorii ucrainene.

În același timp, ziarele mari din Ucraina au scris că este vorba de discursul unui lider naționalist care promovează narațiuni asemănătoare cu cele ale Federației Ruse și nu este vorba de un partid de la putere. „Naționaliștii din România și Ungaria vor să se unească cu Federația Rusă”, a scris publicația „Fokus”.

Potrivit unei serii de narațiuni false, demontate de Veridica în anii 2022-2023, Ucraina a fost inventată de URSS, iar Rusia are dreptul istoric să o destrame. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică că Ucraina este în întregime rodul epocii sovietice, fiind creată pe seama Rusiei istorice. Liderul bolșevic Vladimir Lenin a fost acuzat de mai multe ori de Vladimir Putin că le-a oferit republicilor naționale dreptul de ieșire din componența URSS.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL