Cum arată limitele la tranzacțiile cu numerar în UE. Cazurile Belgiei și Franței

bani
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

Guvernul a introdus noi măsuri fiscale în România. Printre aceste măsuri fiscale se numără și limitarea plăților cash la 5.000 de lei. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că măsura nu va afecta cetăţenii, ci reprezintă un instrument de combatere a evaziunii fiscale.

„Cum vreţi să combat eu evaziunea? (…) E o restricţie în acest moment. Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiţi la televizor şi vreţi un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă la dvs.? Aoleu, ce mă fac? (…) Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, şpagă, cum, spuneţi-mi mie? (…) Ăla pe care l-ai prins îl iei şi-l bagi la puşcărie. Ăla pe care nu l-ai prins spuneţi-mi mie ce face cu banii, dacă el e limitat, cum îşi ia el Ferrari, cu sacoşă? Cum cheltui banii, domnule, din şpagă, dacă tu ai limitat 5.000 lei? Pe lucruri mici”, a declarat Marcel Ciolacu.

O dezbatere la nivel european

Până în prezent, nu există o limită maximă, universală, la nivelul UE pentru plățile în numerar. Cu toate acestea, este prevăzută o astfel de limită. Comisia Europeană a propus chiar la mijlocul lunii octombrie introducerea unei astfel de limite la 10.000 de euro. Ca și în cazul justificării lui Marcel Ciolacu, Comisia spune că o astfel de limită va ajuta în cadrul luptei împotriva spălării banilor.

Parlamentul European a discutat și el în paralel propunerea Comisei, dar a ajuns la un alt prag – 7.000 de euro. Negocierile sunt încă în desfășurare la nivelul legislativului european și decidenții politici nu au ajuns încă la un acord.

La nivel european statele sunt împărțite în două categorii. Unele state membre au deja limite la tranzacțiile cu cash. Acestea diferă de la stat la stat. Pe de altă parte, multe state nu au introdus o astfel de limită în legislația lor națională.

Limite la tranzacțiile cu cash în statele UE: Belgia și Franța

Unul dintre statele europene care are o limită la tranzacțiile cu cash este Belgia. Aici, pentru bunuri și servicii, limita pentru plățile în numerar este stabilită la 3.000 de euro. Totuși, această restricție nu se aplică în cazul plăților între consumatori.

În conformitate cu legislația belgiană, prețul de achiziție pentru achiziționarea de bunuri imobiliare nu poate fi plătit în numerar. De asemenea, la cumpărarea și vânzarea de fier vechi și de articole care conțin materiale valoroase, plățile în numerar între antreprenori sunt interzise. În cazul în care un consumator vinde astfel de materiale unui antreprenor, plata poate fi făcută în numerar numai până la suma de 500 de euro Încălcarea acestor restricții conduce la amenzi cuprinse între 250 de euro și 225.000 de euro.

Franța este un alt exemplu de stat care a introdus limite la tranzacțiile în numerar. Aici există mai multe limite pentru plățile în numerar. De pildă, pentru contribuabilii rezidenți în Franța limita de numerar este de 1.000 de euro. Pentru contribuabilii nerezidenți care acționează în calitate de consumatori, limita crește până la de 10.000 de euro.

În cazul achizițiilor imobiliare care sunt autentificate de un notar, cumpărătorul poate plăti în numerar până la 3.000 de euro maxim. Plățile în numerar între persoane fizice, de exemplu la cumpărarea unei mașini, nu sunt limitate. Emiterea unei facturi este obligatorie pentru sume mai mari de 1.500 de euro pentru a putea dovedi plata.

Impozitele pot fi plătite în numerar până la un maxim de 300 de euro. Comercianții sunt obligați să accepte numerar, în caz contrar riscă o amendă de 150 de euro. Totuși, comercianții au dreptul să refuze plățile cu mai mult de 50 de monede.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL