Cum face DNA reclamă festivalului Untold, deși în 2015 ancheta afacerea

Sursa foto: gazetadecluj.ro

Un banner publicitar imens, care promovează festivalul Untold, a fost instalat pe fațada sediului DNA din Cluj-Napoca, situat pe Calea Dorobanților, nr. 1.

Clădirea monument istoric, în care își desfășoară activitatea DNA Cluj, este pe jumătate acoperită de bannerul impresionant care prezintă o reclamă pentru unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale ale anului – festivalul Untold, potrivit jurnaliștilor de la gazetadecluj.ro

Cu imagini care te îmbie la distracție și artiști renumiți precum Armin Van Buuren, Martin Garix, David Guetta sau Imagine Dragons, bannerul uriaș își propune să atragă atenția festivalierilor. Cu toate acestea, sediul DNA Cluj, ascuns în spatele bannerului, și-a pierdut semnificativ vizibilitatea, neputând fi observată nici măcar o plăcuță cu denumirea instituției.

În 2015 DNA ancheta afacerea Untold Festival

Situația este cu atât mai ciudată dat fiind faptul că în urmă cu aproape 8 ani, afacerea Untold, sponsorizată de Primăria Cluj Napoca şi gestionată de afaceristul clujean Bogdan Buta era anchetată de procurorii DNA Cluj. Mai exact, procurorii DNA anchetau modul de finanțare a asociației și firmei lui Bogdan Buta, care au colaborat cu Federația Share la Untold 2015. Chiar Buta a dat de gol la acea vreme ancheta printr-o contestație a măsurilor asiguratorii. Reprezentanții Untold spuneau atunci că ancheta nu are legătură cu festivalul, ci cu contracte cu o firmă de dezinsecție și deratizare, potirvit jurnaliștilor de la clujust.ro.

Mai întâi, Bogdan Buta și Asociția Student Plus au contestat la Tribunalul Cluj măsurile asiguratori luate de procurorii DNA Cluj. Apoi Dettra Organization, deținută de Buta, a depus o contestație similară. În cel de-al doilea dosar, judecătorul  a dispus reunirea dosarului cu primul. Obiectul dosaruli este ”contetarea măsurii asigurătorii (art.250 NCPP)”

Judecătorul de drepturi și libertăți a hotărât trimiterea cererilor la parchet. Solutia pe scurt: ”În temeiul art. 255 rap. la art. 250 C.p.pen. trimite la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Cluj cererile formulate de petenţii Buta Ioan Bogdan, SC DETTRA ORGANIZATION SRL şi ASOCIAŢIA STUDENT PLUS privind restituirea lucrurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare din data de 07.10.2015. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Document: Încheiere finală (dezinvestire)  262/2015  20.10.2015”

În traducere, judecătorul nu a respins sau admis cererile, cum se întâmplă de obicei, ci le-a trimis la parchet, semn că ancheta penală este în curs de desfășurare. La acest aspect face referire alineatul 2 de la articolul 255 din Codul de procedură penală, citat în soluție. Căci alineatul 1 se referă la situația când se dispune restituirea lucrurilor, ceea ce nu este cazul în speța de față.

Art. 255 CPP: Restituirea lucrurilor

(1) Dacă procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, constată, la cerere sau din oficiu, că lucrurile ridicate de la suspect ori inculpat sau de la orice persoană care le-a primit spre a le păstra sunt proprietatea persoanei vătămate sau a altei persoane ori au fost luate pe nedrept din posesia sau deţinerea acestora, dispune restituirea acestor lucruri. Dispoziţiile art. 250 se aplică în mod corespunzător.

(2) Restituirea lucrurilor ridicate are loc numai dacă prin aceasta nu sunt îngreunate stabilirea situaţiei de fapt şi justa soluţionare a cauzei şi cu obligaţia pentru cel căruia îi sunt restituite să le păstreze până la pronunţarea unei soluţii definitive în procesul penal.

Festivalul privatizat

Bogdan Buta și firma sa au fost implicați în organizarea Untold Festival 2015, sub umbrela Capitalei Europene a Tineretuli și a Federației Share. Buta a făcut parte din conducerea federației până în noiembrie 2014 și după o lună a înregistrat brandul Untold la OSIM pe numele lui. Apoi, în 31 decembrie 2014 sunt anunțați primii artișit și în ianuarie numele festivalului. Primăria a finanțat din bani publici Federația Share cu circa 950.000 euro, din care 400.000 pentru Untold. La finalul anului de capitală europeană a tineretului, Federația Share a rămas cu datorii de peste 500.000 de euro, din care 280.000 euro la furnizorii festivaluli Untold. Buta și-a făcut o firmă nouă, Untold SRL, pe care organizează ediția 2016 a festivalului și o asociație nouă, Asociația Untold, pe care s-au cerut 2,5 milioane lei de la Primărie. Și în firmă și în asociație, Buta este asociat cu fiul milionarului Ștefan Gadola, Sorin.

În convorbirea avută cu un reporter de la publicația PressOne, Ștefan Gadola a spus atunci că știe că Bogdan Buta a fost chestionat de procurori ai DNA în privința festivalului, dar că totul este în regulă.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL