Cum i-a anunțat Nicolae Ciucă pe liberali că se amână rotativa. Mesajul transmis pe WhatsApp

Nicolae Ciucă/ Facebook
Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri dimineață, că liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ, precizând, după ce a enumerat problemele existente şi realizările Cabinetului, că a convenit cu partenerii de coaliţie ca până la soluţionarea problemelor să nu îşi depună mandatul şi să îşi asume în continuare responsabilitatea de premier.

Înainte, însă, de a face anunțul public, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis liberalilor, printr-un mesaj pe WhatsApp, că schimbarea de la Guvern se va amâna în urma unei discuții cu președintele Klaus Iohannis.

Mesajul transmis liberalilor:

„Buna dimineața, doamnelor și domnilor!

În această dimineață, am luat decizia să nu depun mandatul până ce nu se rezolvă situația din educație. Este o decizie pe care am luat-o împreună cu domnul Președinte și desigur agreată în coaliție. Este o chestiune de responsabilitate și asumare!

Va mulțumesc pentru înțelegere!”, a fost mesajul trimis de liderul PNL.

Ciucă a amânat rotativa

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri dimineață că în contextul grevei din educație, după discuțiile din Coaliție, s-a decis să nu își depună mandatul și să rămână premier până la rezolvarea problemelor din educație.

„Guvernul pe care-l conduc are o susținere politică, parlamentară consolidată, suntem aci în fața dvs, cu președintele PSD și președintele UDMR, am căzut cu toții de acord că singura șansă pentru noi să depășim toate aceste probleme e să realizăm o coaliție stabilă. Ceea ce am si realizat. Prin această stabilitate politică am putut să gestionăm și criza energetică, să asigurăm și consecințele războiului din Ucraina și să gestionăm efectele inflației. (…) Azi, ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi în fața responsabilității, după discuțiile din coaliție am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din educație, să menținem acest dialog ca să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale lor și să facem ca pe baza înțelegerii și rațiunii cu ei să găsim soluții, dar ele nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Am alocat sume considerabile, din 2022 până azi au fost alocate educației suplimentar 8 miliarde de lei de la buget. Viitorul țării trebuie să aibă predictibilitate. Toate se fac nu doar prin alocare de resurse, ci prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și mai complex privind dotarea sistemului de învățământ și specializarea tuturor cadrelor didactice.

În acest moment nu ne putem permite ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm bugetul. Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele, le-am pus în față toate datele onest și real. Sperăm că prin dialog să ajungem la o soluție. Am avut discuții până aseară târziu, ne-am revăzut azi dimineață. Am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul să îmi asum responsabilitatea funcției de premier. Sper ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”, a declarat Nicolae Ciucă.

Reacția lui Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus vineri că decizia lui Nicolae Ciucă de a nu demisiona de la conducerea guvernului „este corectă”, în actualul context al grevei din învățământ. Conform acordului privind „rotativa guvernamentală”, Ciucă ar fi urmat să demisioneze din funcția de premier, iar Ciolacu să fie desemnat șeful Executivului.

„Decizia luată de noi, cei trei co-președinți ai coaliției este corectă, ne-o asumăm împreună”, a spus Ciolacu în cadrul unei conferințe ținute la guvern de către cei trei lideri ai coaliției de guvernare – Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR).

„Împreună vom continua, eu ca președinte al Camerei Deputaților, reprezentând legislativul și, dumneavoastră, în calitate de prim-ministru reprezentând Executivul, să soluționăm cât mai rapid această problemă. Prioritatea numărul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar împreună cu liderii sindicatelor din învățământ, e un calendar foarte scurt, asumat împreună”, a spus Ciolacu.

Kelemen Hunor: În această perioadă am avut multe incendii

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, în conferinţa de presă în care premierul Nicolae Ciucă a anunţat că nu îşi depune mandatul în contextul grevei din educaţie, că rostul guvernării este acela de la guverna pentru oameni, pentru societate, iar actuala coaliţie acest lucru l-a făcut şi îl va face.

„În această perioadă am avut multe incendii – cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, fiindcă acesta este rostul guvernării”, a subliniat Kelemen Hunor.

„În continuare sunt convins că e nevoie de predictibilitate, e nevoie de responsabilitate şi e nevoie de a întări încrederea în societate. Există emoţii în societate, cunoaştem problemele societăţii şi ne-am asumat să le rezolvăm. În această perioadă am avut multe incendii – cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, fiindcă acesta este rostul guvernării. (…)

Problemele din sistemul de învăţământ sunt cunoscute pentru Guvern şi pentru această coaliţie, pot fi rezolvate. Rezolvarea este în mâna Guvernului, în mâna Parlamentului şi rezolvarea trebuie să fie una etapizat, dar da, avem nevoie de învăţământ de calitate, cum avem nevoie de servicii publice de calitate pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate şi vom reuşi să le rezolvăm, aşa cum am reuşit şi până acum din 2020 şi apoi din 2021. Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă, cu Nicolae Ciucă premier şi să dăm răspuns aşa cum doreşte societatea şi aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare”, a afirmat Kelemen Hunor.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL