Cum sunt afectate salariile IT-iștilor de noile măsuri fiscale

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament. Potrivit documentului consultat de PS News, scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimetară.

Impozit pe veniturile din IT pentru sumele de peste 10.000 de lei

Pentru IT-iști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS

Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS, măsura ce are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.

Premierul Marcel Ciolacu va merge în fața Parlamentului, în cursul acestei săptămâni, unde își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege.

CNAS angajează IT-iști, cu salariu de 4.000 de euro

 

În România, specialiștii în IT sunt foarte bine plătiți. Aceștia pot ajunge să încaseze salarii de mii de euro pe lună.

​Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunța zilele trecute că angajează cinci specialiști IT&C în cadrul Direcției Tehnologia Informației din cadrul instituției. Salariul oferit este de 19.857 de lei, echivalentul a 3.971 de euro.

CNAS este instituția care gestionează Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), platforma asigurărilor de sănătate din România, ce înregistrează frecvent sincope de funcționare. Potrivit proaspătului președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, CNAS are, în prezent, un singur IT-ist angajat.

Termenul limită pentru înscrieri la concursul de angajare organizat de CNAS este 2 octombrie 2023, iar proba scrisă va avea loc pe 9 octombrie 2023, potrivit unui anunț publicat atât pe pagina de Facebook a CNAS, cât și a președintelui Andrei Baciu:

„Dacă ai experiență în hardware, rețele, dezvoltare software sau baze de date, ești candidatul potrivit! Proba scrisă va avea loc pe 9 octombrie 2023, iar termenul limită pentru înscrieri este 2 octombrie 2023.”

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL