Teritoriul României este organizat în unități administrativ-teritoriale, respectiv județe, municipii, orașe, comune și sate. Doar Capitala României, București, este organizată pe sectoare.
Județul este unitatea administrativ-teritorială alcătuită din municipii, orașe și comune. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), organizarea județelor se face în funcție de condițiile geografice, economice și social-politice.
În termeni explicativi, județul asigură dezvoltarea social-culturală și edilitar-gospodărească a municipiilor, orașelor și comunelor. Municipiul este localitatea urbană care are un număr mai mare de locuitori, o industie dezvoltată, o însemnătate deosebită în viață economică, social-politică și cultural-științifică a țării, un important fond de locuințe și dotări edilitar-gospodărești, o rețea complexă de unități de învățământ, sănătate și cultură.
Cel mai mic și cel mai mare județ din țară
România este împărțită administrativ în 41 de județe. Ultima reformă administrativ-teritorială majoră din România a avut loc în anul 1968, când s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane (având ca model împărțirea teritoriului Uniunii Sovietice), la reîmpărțirea pe județe (care fuseseră desființate de autoritățile comuniste în 1951, reforma din 1968 înființând însă județe mai mari și mai puțin numeroase).
Date demografice
Potrivit datelor recensământului din 2021, ale Institutului Național de Statistică, populația medie a celor 41 de județe ale României este de 422.850, județul Iași fiind cel mai populat (760.774 locuitori), iar județul Tulcea (193.355 locuitori), cel mai puțin populat.
Сiteste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News