Curtea de Apel de la Haga suspendă livrarea de piese de schimb de avioane de tip F-35 către Israel

Sursa foto: profit.ro
Sursa foto: wikipedia

Olanda urmează să înceteze să livreze piese de avioane de tip F-35 folosite de Israel în Războiul din Fâşia Gaza, stabileşte un tribunal olandez luni, dând dreptate unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, relatează AFP.

”Tribunalul dispune ca statul (olandez) să înceteze orice export şi tranzit real de piese de F-35 cu destinaţia finală Israel în şapte zile de la notificvarea acestei hotărâri”, anunţă Curtea de Apel de la Haga.

Curtea consideră că există riscul ca aceste piese să fie folosite în acţiuni care încalcă dreptul umanitar internaţional prin atacarea unor civili în Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Curtea stabileşte că menţinearea unor bune relaţii cu Israelul şi Statele Unite, aflate în joc în acest dosar potrivit statului olandez, nu este un argument bun în continuarea exportului acestor piese de schimb.

Curtea anulează astfel o hotărâre în prima instanţă în acest dosar.

Un tribunal districtual din Haga a hotărât în decembrie că furnizarea de piese este, înainte de toate, o hotărâre politică, în care judecătorii nu ar trebui să se amestece.

O coaliţie de organizaţii de apărarea drepturilor omului a atacat această hotărâre, argumentând că furnizarea de piese de schimb contribuie la presupuse încălcări ale dreptului internaţional ale Israelului în Războiul din Fâşia Gaza.

Este vorba despre piese de avioane de luptă de tip F-35 care aparţin Statelor Unite şi care sunt depozitate în Olanda, de unde sunt folosite de către state partenere, inclusiv israelul, în cadrul unor acorduri de export.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: