Europarlamentarul Dan Motreanu a anunțat, marți, că Parlamentul European a aprobat reguli noi pentru utilizarea fondurilor UE pentru gestionarea impactului dezastrelor naturale, precum inundațiile și incendiile de vegetație.
Potrivit deputatului european, propunerile adoptate vor permite României și altor șase țări UE să folosească 18 miliarde de euro pentru a finanța măsurile de redresare în urma dezastrelor naturale.
„Solidaritatea UE s-a manifestat deja rapid atunci când România a fost afectată de inundații. În septembrie, Uniunea Europeană a alocat României 1,5 miliarde de euro pentru a sprijini refacerea infrastructurii și a gospodăriilor distruse de inundații”, a scris Dan Motreanu, pe Facebook.
Mai mult, eurodeputatul a precizat că finanțarea rapidă a măsurilor de redresare în urma dezastrelor naturale va fi posibilă prin modificările legislative privind politica de coeziune și fondurile agricole ale UE.
„Printr-una din propunerile adoptate astăzi, țările UE vor putea redirecționa mai flexibil fondurile UE pentru dezvoltare regională (FEDR) către reconstrucția în cazul dezastrelor naturale. Proiectele de redresare vor fi finanțate din FEDR. Va fi disponibilă și o pre-finanțare suplimentară de până la 25% din suma totală”, a adăugat Dan Motreanu.
De asemenea, europarlamentarul a explicat că Banii din Fondul Social European Plus vor putea fi folosiți pentru a finanța scheme de muncă, pentru a sprijini accesul la servicii medicale și a oferi bunuri de bază.
„A doua propunere adoptată vizează sprijinirea țărilor afectate de dezastre naturale din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Sumele necheltuite din programele de dezvoltare rurală vor fi folosite pentru a compensa pierderile din sectorul agricol și forestier și pentru a redresa agricultura în urma dezastrelor naturale. Finanțarea se va realiza 100% din fonduri UE”, a conchis Dan Motreanu.
Potrivit Parlamentului European, propunerea privind sprijinul regional de urgență pentru reconstrucție („RESTORE”) permite țărilor UE să canalizeze mai ușor fondurile europene de dezvoltare regională (FEDR) și fondurile de coeziune către reconstrucție în urma dezastrelor naturale. Prin urmare, FEDR va putea finanța proiecte de redresare în proporție de până la 95% din costul lor total. Pentru a furniza rapid lichidități celor care au nevoie, va putea fi pusă la dispoziție, de asemenea, o prefinanțare suplimentară de până la 25% din suma totală. Propunerea va permite o utilizare mai flexibilă a Fondului social european Plus pentru a finanța scheme de muncă pe termen scurt, pentru a sprijini accesul la asistență medicală și pentru a asigura bunuri de bază.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News