Dan Motreanu: Consiliul UE a aprobat legea privind stimularea industriei cipurilor în Uniunea Europeană

Sursă foto: media.pnl.ro
Sursă foto: media.pnl.ro

Dan Motreanu, europarlamentraul PNL, anunță că vor fi asigurate 3,3 miliarde de euro, din bugetul Uniunii Europene, pentru cercetare și inovare în domeniul cipurilor.

,,Obiectivul actului normativ este creșterea ponderii UE în capacitatea globală de producție a semiconductorilor la 20%, față de sub 10% cât este în prezent.

Va fi înființată o rețea de centre de competențe pentru a aborda deficitul de competențe.

Vor fi susținute proiecte de îmbunătățire a securității aprovizionării UE prin atragerea de investiții și stimularea producției. De asemenea, întreprinderile mici și mijlocii vor fi sprijinite în demersurile de inovare, în special în ceea ce privește proiectarea cipurilor.

Va fi înființat un mecanism de răspuns în situații de criză și vor fi instituite măsuri de urgență care să includă prioritizarea aprovizionării cu produse afectate de penurie și efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.

Cipurile sunt utilizate pentru aplicații esențiale în domenii precum comunicațiile, transporturile (autoturisme, trenuri, avioane) serviciile medicale sau în sectorul energiei. De exemplu, un telefon mobil conține în jur de 160 de cipuri diferite, iar mașinile electrice sau hibride – până la 3.500.

Aproape 80% dintre furnizorii firmelor europene din domeniu au sediul în afara UE. Prin adoptarea Actului legislativ privind cipurile, dorim să consolidăm capacitățile de producție de semiconductori pentru a asigura competitivitatea UE.”, a declarat Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL