Daniel Buda, europarlamentar: Avem nevoie de resurse financiare consistente din partea CE pentru Agricultură

Daniel Buda

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din PE, a vorbit, la TVR Info, despre solicitarea pe care a făcut-o către Parlamentul European cu privire la găsirea unor soluții în legătură cu toate aceste proteste ale transportatorilor și fermierilor care s-au întins în mai multe țări europene.

„Am cerut să avem o dezbatere în plenul Parlamentului European deoarece este o chestiune procedurală care se poate solicita atunci când sunt probleme care  sunt de spațiul public și am spus foarte clar în cererea mea că fermierii din România, dar și cei din Germania și din Franța și alte state ale Uniunii Europene se confruntă cu dificultăți majore generate de inflație, de secetă, de inundații, de creștere a prețurilor, de cost pe diverse inputuri și au nevoie de sprijin financiar din partea instituțiilor europene. Eu, de 2 ani de zile am tot solicitat un studiu financiar mai consistent pentru sectorul agricol de la nivelul Uniunii Europene, deoarece fermierii sunt și în imposibilitatea de a-și continua mai departe activitatea”.

Daniel Buda: La nivel național, discuțiile puteau foarte bine să fi fost purtate cu multă vreme înainte. Este important ca și de la nivel European să se vină cu niște soluții și în primul rând cu resurse financiare

„Este extrem de important să înțelegem că acești oameni nu stau acolo în stradă de bine ce le este, stau acolo pentru că pur și simplu le-a ajuns cu cuțitul la os și acest lucru trebuie să fie avut în vedere de decidenții politici și la nivel național și la nivel european, La nivel național am văzut că sunt o serie de discuții purtate cu aceștia, sigur, puteau foarte bine să fi fost purtate cu multă vreme înainte, să nu ajungem să să se iasă în stradă, dar este bine că au loc și acuma. Este important ca și de la nivel European să se vină cu niște soluții și în primul rând cu resurse financiare, pentru că am spus foarte clar că nu se poate face agricultură fără bani și că de fapt, în momentul de față suntem într-un altfel de război. Sigur, am toată compasiune pentru cei care mor în Ucraina, dar trebuie să sprijinim și alte sectoare economice, cum  este cel al agriculturii de la nivelul Uniunii Europene, deoarece aici discutăm de ceea ce înseamnă securitate alimentară și hrana pe care o punem pe masă în fiecare zi. De aceea este nevoie de un efort concentrat și eu sper că până la urmă vom reuși, sensibiliza Comisia Europeană astfel încât să aloce resurse financiare”, a mai spus europarlamentarul.

Avem nevoie de resurse financiare, consistente din partea Comisiei Europene

Daniel Buda a răspuns si întrebărilor Oanei Florea (PSD) referitoare la faptul dacă protestele de la nivel european ale fermierilor sunt de natură a modifica politica agricolă a Uniunii Europene și cum se poziționează principalele grupuri parlamentare din Parlamentul European, in acest context dificil.

„Nu putem să modificăm politica agricolă. Avem niște principii foarte clare asumate, dar în același timp trebuie să facem niște ajustări care să țină cont de realitățile din teren. Nimeni nu știa în momentul în care s-a votat Politica Agricolă Comună (PAC), care vor fi provocările majore pentru fermieri și de aceea spun că este nevoie de resurse. Avem nevoie de resurse financiare, consistente din partea Comisiei Europene. Grupurile politice sunt ancorate în aceste probleme, atât grupul Popular European și grupul Socialiștilor. In aceastăa dimineață am avut discuții cu colegii de la socialiști să vedem cum ne calibrăm mesajele pentru dezbaterea de mâine. Suntem cu toții conștienți de aceste frământări ale fermierilor, că ele sunt fapte din  teren, nu sunt desprinse de realitate.

Aceste nevoi ale lor sunt reale. Până la urmă trebuie să fim cu toții preocupați de găsirea unor soluții pentru aceste probleme, astfel încât să putem avea mâncare mâine, să o punem pe masă, pentru că despre asta vorbim, despre nevoia de a avea garantată securitate alimentară atât la nivel european, cât și la nivel mondial. Și când spun acest lucru mă refer de a avea alimente la prețuri accesibile și în cantități suficiente.

Eu sper că după dezbaterea de mâine se vor face face pași  concreți în această direcție. România mai are încă o chestiune legată de sănătatea culturilor sau terenurile lăsate  pârloagă. Dorim să obținem și sub acest aspect derogări de la Comisia Europeană, însă în același timp sigur că și Ministerul Agriculturii trebuie să comunice datele  relevante în acest sens, dar sper că până la urmă vom reuși să  obținem rezultate la  dezbaterea de mâine.”, a conchis europarlamentarul.

epp group

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL