Daniel Fenechiu: Guvernul PNL-PSD va rezolva problema pensiilor speciale

Daniel Fenechiu si Bogdan Balaniscu, la Puterea Știrilor

Invitat în studioul Puterea Știrilor, liderul senatorilor PNL, juristul Daniel Fenechiu, a reacționat după ce Curtea Constituţională a României a anunțat că legea privind pensiile speciale este parțial neconstituțională, motiv pentru care proiectul e retrimis în Parlament. În acest context, juristul a dat asigurări că Guvernul PNL-PSD va face modificările cerute de Curtea Constituțională și „va rezolva problema pensiilor speciale”.

Totodată, Daniel Fenechiu a ținut să precizeze că relația României cu Uniunea Europeană nu este afectată întrucât includerea în PNRR a reformei pensiilor speciale a fost făcută la solicitarea României, a fost o inițiativă a guvernului PNL-USR.

„Urmează să vedem motivarea integrală a hotărârii. În momentul în care vom vedea motivarea deciziei, cu siguranță va fi convocat plenul, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, și vom pune în concordanță legea cu decizia Curții Constituționale. După ce a fost dată această lege s-a speculat că CCR o va găsi integral neconstituțională.

Eu am știut că există o conivență între Curte și sistemul judecătoresc. Pentru că judecătorii Curții sunt asimilați magistraților. Acolo discutăm, totuși, de niște avantaje la care e greu să renunți. Eu pot înțelege, uman, acest lucru, însă am spus-o și o repet: va fi foarte greu ca să luăm orice măsură de reformă pe ce înseamnă pensii, magistrați care să treacă de Curte.

Astăzi, însă, Curtea ne-a dat o bilă albă – în ideea dacă facem lucrurile respective. Relația noastră cu Uniunea Europeană nu este afectată. Includerea în PNRR a reformei pensiilor speciale a fost făcută la solicitare a României, n-a fost o impusă de afară. A fost o inițiativă a guvernului PNL-USR de la vremea respectivă(…).

Însă, eu cred că, și la nivel de Bruxelles, și la nivel de Strasbourg, și cred că și la nivel de România, pentru cei care vor să vadă, e cât se poate de evident că guvernul PNL-PSD își dorește să rezolvăm problema pensiilor speciale. E complicat, dar credeți-mă, o s-o rezolvăm până la urmă.”, a declarat Daniel Fenechiu, la Puterea Știrilor.

 

Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională

Curtea Constituţională a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte a unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat Marian Enache.

Preşedintele CCR a mai precizat că instituţia „a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”.

„Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial”, a completat Enache.

Comunicatul Curții:

„În ședința din data de 2 august 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, a decis, cu unanimitate de voturi în privința pct.1 și cu majoritate de voturi în privința pct.2:

A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin.(5) și (6) și art.XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.

A respins,ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.

În esență, Curtea a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa.

De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.

Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă, nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.

Decizia este definitivă și general obligatorie.  Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL