Debutanţi excentrici în Parlamentul European: un pilot de curse, un fost paraşutist, un influencer pe Instagram

Sursă foto: europarl.europa.eu
Sursa foto: europarl.europa.eu

În timp ce atenţia s-a concentrat pe câştigurile extremei drepte în alegerile pentru Parlamentul European, unii candidaţi anti-sistem declaraţi, de stânga şi de dreapta, sunt pregătiţi să îşi ocupe locurile la Strasbourg. Reuters a făcut o selecţie a celor mai exotici legislatori nou aleşi.

REPUBLICA CEHĂ:

FILIP TUREK

Colecţionarul de maşini şi fostul pilot de curse auto ceh Filip Turek, de la Partidul Automobiliştilor, este un eurosceptic fără reprezentare în parlamentul ceh, care afirmă că apără drepturile şoferilor în faţa politicilor UE privind clima. Acesta a format o coaliţie cu partidul anti-sistem Jurământ, ajungând împreună pe locul al treilea în alegerile europene cu 10,3% din voturi.

Turek, în vârstă de 38 de ani, şi-a văzut popularitatea crescând prin intermediul reţelelor sociale cu imaginea sa de „petrolist” şi cu apelurile sale de a remodela Europa. Însă poliţia a investigat şi fotografii în care a folosit salutul nazist în urmă cu câţiva ani şi alte activităţi care ar putea sugera simpatia sa pentru nazişti. El nu a fost acuzat şi a respins acuzaţiile ca fiind o neînţelegere a unui spirit umoristic de prost gust din trecut.

GERMANIA:

MARIE-AGNES STRACK-ZIMMERMANN

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, o cunoscută membră a Bundestagului german şi expert militar, va intra în Parlamentul European din partea partidului său liberal, FDP.

Ea este o susţinătoare fermă a Ucrainei şi l-a criticat în repetate rânduri pe cancelarul german Scholz, partenerul său de coaliţie, pentru că a fost prea ezitant în ceea ce priveşte furnizarea de arme, inclusiv rachetele de croazieră germane „Taurus”. Recent, ea a declarat că Scholz este un „autist care ştie totul”. În vârstă de 66 de ani, a condus o campanie percutantă, criticând-o pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că a impus prea multă birocraţie şi a reglementat excesiv economia. Ea a cultivat abordarea denumită „text simplu” (Klartext). Sloganul ei pentru campanie a fost „Strack-Zimmermann –  un luptător în Europa”.

MAXIMILIAN KRAH

A fost candidatul principal al partidului său, dar acum Maximilian Krah va trebui să activeze ca independent în Parlamentul European, după ce o serie de scandaluri l-au făcut prea toxic chiar şi pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Un orator talentat, avocatul, în vârstă de 47 de ani, a aparţinut aripii de extremă-dreapta a partidului său, atrăgând atenţia serviciilor de securitate pentru comentariile sale naţionaliste şi islamofobe. Nimic din toate acestea nu i-a împiedicat pe colegii săi de partid să îl aleagă cu o majoritate covârşitoare drept candidatul principal la alegerile europene, dar a fost cu atât mai jenant pentru partidul german cu un patriotism afişat când asistentul său a fost acuzat de spionaj pentru China. Picătura care a umplut paharul a venit atunci când a declarat pentru un ziar italian că nu toţi membrii aripii paramilitare SS a naziştilor au fost oameni răi – ceea ce a determinat Reuniunea Naţională (RN) a lui Marine Le Pen să rupă legăturile cu AfD.

PETR BYSTRON

Un alt membru al aripii dure de dreapta a AfD, Petr Bystron, a criticat trimiterea de arme de către Germania pentru a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruseşti. Ulterior, s-a aflat că acest om de afaceri pe jumătate ceh, pe jumătate german, în vârstă de 51 de ani, a fost un obişnuit al unui portal de ştiri de propagandă cu legături strânse cu Kremlinul. Serviciile de securitate cehe au susţinut că acesta ar fi primit bani pentru apariţii. Bystron nu a negat în mod special acuzaţiile, dar a declarat că acestea fac parte dintr-un atac politic la adresa sa.

În timpul pandemiei, el a fost un critic proeminent al politicii de vaccinare, acuzându-i pe „globalişti” că încearcă să „înrobească” oamenii cu „vaccinarea obligatorie”.

CAROLA RACKETE

Poate că partidul său este aproape muribund, dar căpitanul de vas, activista şi ecologista Carola Rackete, în vârstă de 35 de ani, este una dintre cele mai proeminente feţe noi care vor apărea în băncile Parlamentului European. Rackete şi-a petrecut prima parte a vieţii de adult în cadrul unor călătorii de cercetare în Antarctica şi a protestat faţă de defrişări, dar a devenit cu adevărat proeminentă în calitate de căpitan al navei Sea-Watch 3, sfidând autorităţile şi salvând de la înec refugiaţi libieni în Marea Mediterană, pe care îi debarca în porturile italiene. Acest lucru a dus-o pentru scurt timp în arest la domiciliu şi şi-a atras furia politicienilor de dreapta, dar a făcut-o să devină o eroină pentru mulţi dintre cei de stânga, ceea ce a dus la alegerea ei pe listele Partidului Stângii din Germania. Deşi partidul a obţinut mai puţin de 3% din voturi, ea pare să aibă un loc garantat.

Deşi este cunoscută mai ales pentru activitatea de salvare, Rackete a declarat că doreşte să se concentreze în parlament asupra problemelor legate de mediu şi climă, punând accentul pe împărţirea echitabilă a costurilor de adaptare şi de minimizare a schimbărilor climatice între ţările bogate şi cele sărace.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: