Dezastru în Grecia. Doi tineri în luna de miere au dispărut, luaţi de ape

grecia inundatii
Sursă foto: Twitter

În Grecia, furtuna a trecut, dar regiuni întinse sunt încă sub ape. 1700 de oameni au fost salvați cu ajutorul bărcilor, elicopterelor sau chiar al buldozerelor.

Joi seară, cel puțin 500 de familii – localnici și turiști – încă erau blocate în Pelion. Premierul grec va vizita vineri dimineață zonele afectate de viiturile care au făcut șase morți.

Alte șase persoane sunt date dispărute, inclusiv patru turiști străini – doi austrieci și doi germani. Furtuna a luat câte patru vieți și în Bulgaria și Turcia, scrie stirileprotv.ro.

Imagini apocaliptice au fost surprinse în regiunea Karditsa, din centrul Greciei. Ploile torențiale au transformat câteva sate într-un lac imens. Din elicopter, pe o suprafață uriașă, se văd doar acoperișurile caselor și vârfurile copacilor. Autoritățile au trimis în ajutorul localnicilor echipe de intervenție rapidă pe apă și scafandri. Elicopterele, rămase la sol din cauza descărcărilor electrice frecvente, au putut decola abia ieri, spre amiază, și au salvat 60 de oameni.

Localnicii au povestit că și-au petrecut noaptea de miercuri și o bună parte din ziua de ieri pe acoperișurile caselor, fără mâncare sau apă. În unele locuri, apa a trecut de doi metri.

În ajutorul sinistraților, au fost trimise inclusiv mașini ale armatei și buldozere, care și-au putut croi drum pe șoselele acoperite de ape și aluviuni. Trupurile neînsuflețite a două femei vârstnice au fost găsite în locuințele înghițite de șuvoaie, însă există temeri că bilanțul morților, în această zonă, va crește dramatic.

Zece români au trăit coșmarul inundațiilor în Platanias, o localitate de coastă. 60 de mașini au fost duse de șuvoaie în mare, iar două dintre ele aveau numere de înmatriculare românești.

Nu departe, satul turistic Agios Ioannis a rămas complet izolat.

Lucian Breazu, Agion Ioannis: „De azi dimineață s-au rupt și ambele poduri. Aici, jos, era podul auto, care nu mai există, iar undeva acolo, aproape de mare, era alt pod pietonal, care și acela nu mai există, este scufundat.”

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a primit solicitări telefonice de asistență consulară de la români care, din cauza inundațiilor, nu au putut reveni în țară.

Potrivit autorităților elene, 500 de familii de turiști – greci și străini – încă așteptau aseară să fie evacuați din zona Pelion. Operațiunile de salvare și evacuările se desfășoară cu dificultate din cauza șoselele și podurilor distruse de viituri.

În orașul-port Volos, peisajul e dezolant: mașini și bărci zac aruncate de-a valma printre resturi de vegetație. Echipele de intervenție caută doi tineri austrieci, care doar ce se căsătoriseră în Grecia și se bucurau de luna de miere. Bungalow-ul în care s-au adăpostit de furtună, a fost luat de ape. Unele cartiere nu aveau apă și electricitate nici aseară, la trei zile de la inundațiile catastrofale.

Cel puțin patru oameni au murit și în Bulgaria, după furtuna care a provocat inundații înspăimântătoare pe coasta Mării Negre. Mașina unor români cazați în zonă se numără printre numeroasele autoturisme și rulote luate pe sus de puhoaie și aruncate în mare, în stațiunea Tsarevo.

Ministrul bulgar al Turismului a declarat că aproximativ 4.000 de persoane au fost afectate de dezastru în zona de coastă. Sunt probleme și cu evacuarea turiștilor, pentru că este periculoasă circulația autocarelor pe drumurile pline de apă – a adăugat oficialul.

O viitură a măturat și un camping aflat în partea de nord-vest a Turciei, lângă granița bulgară și cel puțin cinci oameni au pierit acolo. Alți doi au murit din cauza inundațiilor de la Istanbul.

În metropola turcă transportul public a fost serios perturbat. Iar potrivit autorităților, peste 1200 de locuinte, magazine și sedii de firme au fost distruse sau serios avariate.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: