Dezastrul lăsat de Piedone la Sectorul 5: zero proiecte importante și bani pentru clanul său

Cristian Popescu Piedone, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cristian Popescu Piedone a demonstrat că nu este un primar bun pentru București. Cu ajutorul social media, Piedone a construit mitul că ar fi un primar gospodar, însă în realitate îi lipsesc proiectele pentru cetățeni și acesta se laudă doar cu proiectele începute de alți primari. Piedone nu a depus efort nici măcar pentru a scrie un program electoral, demonstrând indiferența pe care o are pentru dezvoltarea orașului.

Zero proiecte importante

Cristian Popescu Piedone a candidat, în 2020, fără un program electoral pentru Sectorul 5. Acesta nu și-a asumat niciun proiect și, în consecință, cetățenii nu-i pot evalua mandatul. În campania electorală din 2024, Piedone a ajuns în situația de a se lăuda cu proiectele altor primari.

Pe 29 martie 2024, primarul Sectorului 5 a publicat un video din Complexul Multifuncțional „Sf. Andrei”, un centru medical inaugurat din 2019 de fostul primar Daniel Florea.

Cristian Popescu Piedone vorbește despre acest centru medical de parcă el l-ar fi construit și deschis.

„Cât ne-a costat investiția de la bugetul local? (…) Am vrut să văd cu ochii mei, la inaugurarea acestui centru, că banii și taxele care (n.r. greșeala primarului) le plătiți dumneavoastră se regăsesc”, spune Piedone.

Inclusiv de pe pagina Complexului Multifunțional „Sf. Andrei” putem observa că centrul există de mai mulți ani. Primele poze pe Facebook au fost publicate din 2021, când a fost creată pagina. Între timp, complexul a devenit centru de reclame pentru primar.

Cristian Popescu Piedone a asfaltat câteva străzi din sector, a schimbat trotuare și a renovat câteva grădinițe și școli. Aceste proiecte se pot observa în oricare oraș din România, deoarece Guvernul și Uniunea Europeană au pus la dispoziție o mulțime de fonduri în acest sens.

În 2022, Piedone se mândrea cu o școală din containere. Celebrele containere în care dorm muncitorii pe șantiere deveniseră școală pentru copiii din Sectorul 5, iar terenurile din joacă erau noroioase, după cum se poate observa în fotografie.

Tot în 2022, Piedone promova și grădinița Școlii 125, care fusese construită pe vremea fostului primar Daniel Florea. Actualul primar al Sectorului 5 a avut doar norocul de a finaliza lucrările. În 2023, Piedone anunța din nou că inaugura grădinița de la Școala 125.

Niciun proiect pentru capitală

Cristian Popescu Piedone se promovează cu circul său caracteristic, dar nu a vorbit deloc despre problemele din București. Primarul Sectorului 5 nu are niciun program electoral.

Numeroasele probleme din capitală – traficul, transportul, sistemul de termoficare, noile construcții, clădirile care riscă să se prăbușească – rămân fără rezolvare pentru Piedone, care nu se deranjează să explice ce vrea pentru oraș. Piedone își duce campania electorală cu atacuri la adresa celorlalți candidați. Strategia de campanie a lui Piedone este bullyng-ul atât de frecvent în școli.

Curtea de Conturi și dezastrul financiar din Primăria S5

Curtea de Conturi arată că Primăria Sector 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, nu a recuperat datoriile și a încălcat prevederile legale pentru a nu mai organiza licitații.

Curtea de Conturi arată că Primăria Sector 5 a divizat contractele mari în mai multe contracte mici pentru a evita organizarea licitațiilor. Contractele mici au fost oferite prin atribuire directă. De asemenea, în 2022, Primăria Sector 5 a făcut plăți nejustificate în valoare de 5,5 milioane de lei.

Raportul Curții arată că angajații din primăria lui Piedone nu sunt capabili să țină evidențele contabile ale instituției. Aceștia au umflat anumite datorii și au fost denaturate conturile pentru dobânzile la împrumuturi. Personalul din primărie nu cunoaște regulile de funcționare a conturilor și nici pe cele privind efectuarea înregistrărilor în evidența contabilă. Primăria lui Piedone nu a fost capabilă nici să recupereze datoriile.

Clanul din primărie

Tot acest dezastru a fost posibil pentru că Piedone și-a adus familia și prietenii în primărie. Instituțiile statului au ajuns ocupate de clanul Piedone. Curtea de Conturi a demonstrat că familia și prietenii primarului sunt incompetenți în funcțiile în care au fost instalați.

PS News a prezentat în detaliu tot clanul Piedone care a acaparat instituțiile Primăriei Sector 5. Copiii primarului, nepoții, prietenii, foștii colaboratori din Sectorul 4 sunt astăzi abonați la banii Primăriei Sector 5. Dacă Piedone va deveni primarul capitalei, acesta va transfera tot clanul în instituțiile Primăriei București.

CITEȘTE ȘI: Piedone: Clanul care face banu’

Pe vremea când Cristian Popescu Piedone era primar în Sectorul 4, lucra cu 7 persoane: : Mănuc, Oundjian, Iliescu, Denis, Chioran, Cormoș, Boțoagă. În 2021, primarul a organizat imediat concursuri care au fost câștigate de rudele și prietenii săi. Cele 7 persoane cu care a lucrat la Sectorul 4 au fost aduse în Sectorul 5. În decembrie 2020, Piedone a creat 167 de noi posturi în primărie, adică mai mult cu 30%. Totul pentru a-și instala clanul.

Firmele deținute de prietenii și familia lui Piedone au reușit să prindă contracte cu instituțiile Primăriei Sector 5. Banii cetățenilor ajung direct în buzunarele clanului pe care îl controlează actualul primar de sector.

Firma Small Business Advanced SRL, deținută de Cătălin Ilie Samoilă, a primit peste 300.000 de euro de la DGASPC S5. De asemenea, aceeași firmă a mai obținut peste jumătate de milion de euro și de la Salubrizare Sector 5 SA. Cătălin Ilie Samoilă este soțul Alexandrei Felicia Samoilă, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sector 5.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL