DNA-ul bisericesc. Cine va ancheta corupția din interiorul BOR

Sursa foto: Calendarul Ortodox

Mai sunt doar două săptămâni până când se reunește Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căruia ar urma să fie înființat un corp de control care va investiga cazurile de corupție din lumea monahală. Din DNA-ul bisericesc vor face parte inclusiv economiști și juriști și va fi coordonat de Patriarhul României.

Pe 29 februarie, când are loc Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), urmează să se decidă modul în care vor funcționa corpurile canonice de control juridic și financiar ale bisericii și cine va face parte din ele. Potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, până acum se știe că din DNA-ul bisericesc vor face parte inclusiv economiști și juriști și va fi coordonat de Patriarhul României.

„Juriști, economiști etc. Această discuție va fi purtată, în Sfântul Sinod, în a doua parte a lunii februarie. DNA e cu totul altceva, dar, ca misiune, tot despre corupție va fi vorba. E o problemă a societății întregi. Dacă noi am ajuns să discutăm cazuri atât de triste, este pentru că societatea românească s-a degradat din acest punct de vedere. Corupția a devenit o boală a organismului comunitar, care antrenează disfuncționalități uriașe, de vreme ce corupția sabotează bunul mers al societății. Doar cazurile foarte importante. De exemplu, Sfântul Sinod nu se ocupă cu corupția unui preot. Preotul respectiv este judecat de consistorii, organisme mai mici la fiecare eparhie“, a explicat Vasile Bănescu.

Decizia înființării acestor mecanisme de control ale BOR a fost anunțată la sfârșitul anului trecut, când a fost hotărâtă și adoptarea unor norme care să impună și sancțiuni pe linie bisericească, nu doar penală, conform agenției Basilica.

„S-a constatat că, în Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență“, de aceea sunt necesare nome care să pedepsească aceste abateri, subliniază BOR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL