DOCUMENT Ordonanța austerității, publicată de Guvern: Crește TVA, se îngheață salariile și pensiile, cresc taxele

Palatul Victoria. Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Guvernul a lansat în consultare publică OUG-ul ”austerității”. Conform proiectului publicat, vor îngheța pensiile, salariile și drepturile sociale, va crește cota generală de TVA de la 19% la 21%, se impune plata CASS la pensiile de peste 3000 de lei.

De asemenea, va crește acciza la alcool, combustibil, tutun, va crește prețul rovinietei, dar va crește și impozitul pe profiturile băncilor de la 2% la 4%.

Noile taxe, impozite și reduceri de cheltuieli sunt menite să reducă deficitul României și să „îmblânzească” Comisia Europeană și agențiile de rating. Ele sunt programate să intre în vigoare în mai multe etape prima fiind la 1 august 2025 și o a doua etapă la 1 ianuarie 2026.

Măsurile care se vor aplica de la 1 august au impact de 23,36 miliarde lei (1,23% din PIB) în acest an și de 44,48 miliarde lei (apoximativ 2,2% din PIB) anul următor. Cele ce se aplică de la 1 ianuarie vor avea un impact de 31,81 miliarde lei (1,56% din PIB) în 2026.

Una dintre cele mai importante măsuri vizează majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, începând cu data de 1 august.

VEZI AICI: Ordonanța austerității publicată de Guvern

„Președintele ne-a cerut să nu creștem TVA, din păcate am ajuns la această soluție

Premierul Ilie Bolojan a dezvăluit că decizia privind creșterea TVA a fost luată deși președintele Nicușor Dan le-a solicitat guvernanților să nu majoreze taxa. „Din păcate am ajuns la această soluție”, a explicat Bolojan.

Declarația a fost făcută miercuri în cadrul unei conferințe de presă.

„Președintele ne-a cerut să facem tot ceea ce este posibil ca să nu creștem TVA (…) din păcate analizând soluțiile pe care piețele le acceptă, purtând discuții despre pachetul fiscal am ajuns la această soluție pe care Guvernul și-o asuma astfel încât să evităm riscul de retrogradare iminent, pagubele ar fi incomparabil mai mari”, a spus Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan a anunțat că subvenția partidelor politice va fi redusă.

„Prin rectificarea bugetară veți vedea inclusiv această măsură pe care personal o voi susține (…) în vremurile grele pe care le traversăm, noi trebuie să fim parte în acest efort. (…) Voi propunere o reducere a subvenției pentru partide”, a declarat Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan a mai anunțat că rectificarea bugetară va fi negativă și nu va putea include bonusurile solicitate de judecătorii CCR.

„Din câte știu este o prevedere trecută în legislația care ține de curte. (…) Ele sunt legale dacă au bani să le dea, dar în contextul actual sunt imorale. (…) Dacă nu au bani cred că s-ar putea încadra în bugetul pe care îl au. (…) Rectificarea bugetară nu poate să fie decât negativă nu avem bani de dat în plus”, a precizat Iie Bolojan.

Bolojan: Avem ministere unde au fost dublate salariile

Premierul Ilie Bolojan afirmă că până la sfârșitul lunii iulie va veni cu o a doua etapă de măsuri care include pensiile speciale, un jalon din PNRR, precum și reforma unor instituții-cheie.

În administrația centrală „vor avea loc fuziuni, comasări, desființări și reduceri de personal de cel puțin 20%”, iar instituții precum ASF, ANCOM și ANRE vor fi reorganizate prin reducerea cheltuielilor.

În etapa a doua, până la sfârșitul lunii iulie, vom veni cu completări care țin de câteva elemente foarte importante legate de pensiile speciale, care este jalon din PNRR, de reforma instituțiilor autofinanțate, prin reducerea cheltuielilor și reorganizări, gândiți-vă la ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat, în sensul de cheltuieli mai eficiente, reducerea subvențiilor și asigurarea transparenței și performanței acestor companii, reforma cheltuielilor la nivelul administrației publice locale, reanalizarea unor sporuri care sunt aplicate în cascadă”, a afirmat Bolojan.

Potrivit premierului, există ministere care și-au aplicat sporuri de câte 45% – 50% și, practic, „prin două operațiuni și-au dublat salariile”.

„Dar n-ar fi fost asta problema dacă apelurile de proiect pe fonduri europene ar fi fost lansate la timp, dar nu sunt lansate la timp, dacă evaluarea proiectelor s-ar fi făcut repede și n-ar fi fost întârzieri și dacă absorția fondurilor europene la final ar fi într-un grafic care să ne asigure confortul că le vom absorbi pe toate până la finalul acestei perioade, dar nu suntem în această situație”, a adăugat Bolojan.

Norma didactică va crește, iar o parte din burse vor fi tăiate

Ilie Bolojan a propus modificări și la Educație.

Astfel, premierul a propus „creșterea normei didactice cu 2 ore față de ce avem acum în preuniversitar și universitar”.

Și bursele elevilor vor avea de suferit, având loc o serie de restructurări. O parte dintre acestea ar urma să fie tăiate.

„Știu că nu e o chestiune populară, dar trebuie să fim corecți. A fost o creștere care nu poate fi suportată, mai ales pentru elevi. Aveam acum 3 ani o sumă de 188 milioane lei și anul trecut am ajuns la 4,7 miliarde lei. Este o creștere de zeci de ori și în afara faptului că este o sumă foarte mare, am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi care au burse de merit, dar care la BAC iau note de 5 sau 7 sau, mai rău, nu-și iau bacalaureatul. Nu mai știm ce înseamnă meritul”, a afirmat Bolojan.

„La fel și la bursele de reziliență – rămânem cu bursele de merit acordate limitat pe merit, iar cele sociale vor fi alocate pe merit care țin de sprijinirea copiilor din mediile defavorizate”, a mai spus premierul.

Pensiile și salariile rămân plafonate și anul viitor

Premierul Ilie Bolojan a declarat că, în 2026, nu vor avea loc noi majorări de pensii sau salarii în sectorul public. Măsura este una temporară și face parte dintr-un pachet de control al cheltuielilor bugetare.

„A fost o majorare foarte mare în 2024, de peste 20% în cazul salariilor și de peste 30% în cazul pensiilor. Nu o mai putem suporta ca nivel de indexare”, a spus Bolojan.

El a precizat că plafonarea se va aplica doar anul viitor și este necesară pentru a stabiliza finanțele publice.

Taxe mai mari pentru bănci. O Suprataxare a câștigurilor din jocuri de noroc

Ilie Bolojan a anunțat măsuri de taxare suplimentară a capitalului, ce includ: „Vom adopta o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie de majorare a impozitului pe dividende la 16%”.

Totodată, premierul a precizat: „Vom taxa suplimentar profiturile băncilor. Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamenturi ale capitalurilor.”

În plus, Guvernul va introduce o nouă măsură fiscală: „Vom suprataxa toate câștigurile din jocurile de noroc.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: