Cel mai bun an din istoria firmelor românești: profitul net s-a dublat în doi ani și a ajuns la un nou record istoric

Sursa foto: Pixabay

Firmele din România și-au majorat profiturile cu 40% anul trecut și au atins noi borne în ceea ce privește profitabilitatea: cel mai mare randament al capitalurilor, cea mai mare marjă netă și cea mai mare pondere în PIB a profiturilor.

Companiile nefinanciare românești au încheiat 2022 cu un profit net de aproape 200 de miliarde de lei, în creștere cu circa 40% față de nivelul de 142,5 miliarde de lei din 2021, și cel mai ridicat nivel istoric, arată calculele Profit.ro pe baza datelor de la BNR.

Rezultatul net al firmelor s-a dublat față de anul de pandemie 2020, când totuși firmele reușeau să facă un profit record la acel moment.

Ponderea în PIB a profiturilor a ajuns la 14,1%, de la 12% în 2021, respectiv 8-9% în anii precedenți începând cu 2017. În 2009 și 2010, în timpul crizei financiare și economice, firmele au avut pierderi nete și profiturile în PIB au rămas foarte reduse, de până la 5%, până în 2015.

Rentabilitatea capitalurilor (ROE – Return on Equity) a crescut cu 6 puncte procentuale de 28,7%, de departe cel mai ridicat nivel de când avem o serie de date de la banca centrală cu acest indicator, precedentul record fiind stabilit în 2021.

Toate sectoarele și-au majorat nivelul ROE, dar se remarcă creșterea din sectorul utilităților de peste 18 puncte procentuale până la 26,2%, pe fondul exploziei prețurilor la energie. De altfel, sectorul utilităților a înregistrat o creștere a profitului de 286%, în timp ce cel al industriei extractive una de 186%. Alte creșteri mari ale ROE au fost în servicii, de aproape 7 puncte procentuale până la 36,7%, industrie, de 5 puncte procentuale la 22,7% și construcții și imobiliare până la 24,2%.

Creșterea facturilor la energie și utilități și umflarea companiilor din cele două domenii cu 23,4 miliarde de lei față de anul precedent reprezintă o parte semnificativă din majorarea profiturilor de 57 de miliarde de lei ale tuturor firmelor din 2022 –  prețurile produselor energetice s-au corectat puternic anul acesta pe piețele internaționale, dar sistemul de plafonare și compensare este încă în vigoare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: