Domeniul afectat considerabil de caniculă. Teama producătorilor: „S-a constatat că producţia va scădea cu 60% faţă

Sursa foto: Pexels

Canicula din ultima perioadă nu afectează doar oamenii, ci şi albinele sau viespile. Din cauza temperaturilor ridicate, acestea sunt tot mai agresive şi atacă tot ce le iese în cale. Doar în Bihor, zeci de persoane au ajuns la camerele de gardă, după ce înţepăturile de insecte le-au provocat reacții alergice grave. Mai mult, apicultorii spun că arşiţa poate afecta şi producţie de miere. Albinele nu se vor mai putea hrăni, iar din cauza căldurii ar putea muri sufocate în stup.  

Temperaturile extreme din ultimele săptămâni aduc efecte grave asupra familiilor de albine. Din cauza caniculei, hrana este din ce în ce mai greu de găsit, iar zburătoarele sunt nevoite să parcurgă distanţe foarte lungi pentru a procura polen.

„Toată agoniseala pe perioada anului ele şi-o protejează, mai ales că ele au în vedere şi pe perioada din lipsă de cules şi pe perioada în care natura nu-i prielnică pentru întreţinerea lor”, spune Nicolae Botoș: Președintele Asociației Apicole .

Zilele toride din ultima perioadă le-au făcut pe albine să devină foarte agresive şi au început să atace în roiuri oamenii. Doar în judeţul Bihor, aproape o sută de persoane au ajuns la urgenţe, din cauza reacțiilor alergice grave provocate de înţepăturile de insecte.

„De la 1 iulie, am verificat, au fost 96 de adulţi şi copii, care au venit în urma unor înţepătuiri. Marea majoritate cu reacții locale, nu grave. A fost un singur caz de şoc anafilactic”, a declarat  Dr. Hadrian Borcea: şef UPU-SMURD Bihor.

„Erau foarte agitată în jurul meu şi m-am trezit dintr-odată că m-a înţepat în braţ. După care am simţit o mâncărime şi am văzut că s-a umfla”, povestește o persoană înțepată de albină.

Nu doar oamenii sunt puşi în pericol de comportamentul agresiv al albinelor provocat de căldură, ci producţia de miere.

„Le afectează, deoarece ele stau mai mult în cutie, în stup, nu pot să iasă. Au fost zile când dimineaţa aveau o activitate de două-trei ore şi seara de o oră, două”, spune Gheorghe Almași: profesor apicultor:

„S-a constatat că producţia va scădea cu 60% faţă de anii anteriori„, Nicolae Botoș: Președintele Asociației Apicole

Specialiştii ne recomandă să evităm orice contact cu albinele pe perioada caniculei. Totuşi, dacă suntem înţepaţi, am putea să ne tratăm singuri acasă. Cel mai important este să scoatem acul fără să spargem punga cu venin.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: