Donald Trump urmează să se prezinte a treia oară în fața justiției

Donald Trump
Sursa foto: NEWS4JAX.COM

Securitatea a fost sporită, joi, la Washington D.C., unde fostul preşedinte american Donald Trump va fi pus oficial sub acuzare, în cadrul unei audieri în instanţă, pentru complot în vederea anulării înfrângerii sale în alegerile prezidenţiale din 2020, relatează BBC.

Miercuri, în ajunul inculpării sale oficiale, el a criticat din nou cazul ca fiind o dovadă a „corupţiei, scandalului şi eşecului” SUA, sub preşedinţia lui Joe Biden.

Trump, singurul preşedinte american inculpat penal, are deja alte două dosare în care a fost pus sub acuzare oficial, iar în acest timp, el este și în campanie electorală, pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.

În faţa tribunalului federal unde joi Trump este aşteptat pentru a-i fi citite oficial acuzaţiile din cel de-al treilea dosar, au fost instalate bariere metalice, iar structuri similare au fost ridicate şi în jurul clădirilor de pe Dealul Capitoliului, unde este sediul Congresului american, care, în ianuarie 2021, a fost luat cu asalt de susţinătorii politicianului, furioşi din cauza rezultatului alegerilor.

Secret Service, care asigură protecţia preşedinţilor şi foştilor preşedinţi, a emis un comunicat în care avertizează publicul că temporar, traficul din centrul Washingtonului va fi afectat.

Miercuri, un aparent apel fals la 911 care anunţa un schimb de focuri activ la Capitoliu a declanşat închiderea şi izolarea a trei clădiri de birouri ale Senatului american şi o intervenţie pentru „urgenţă majoră” a poliţiei. Vorbind cu reporterii în timpul alertei, şeful poliţiei Capitoliului SUA, Tom Manger, a declarat că forţa de poliţie care s-a confruntat cu rebelii în urmă cu doi ani şi jumătate este acum bine antrenată şi pregătită pentru exerciţii de tragere activă.

Protecţia judecătorilor implicaţi în acest caz ar fi fost, de asemenea, sporită.

Printre aceştia se numără judecătoarea districtuală Tanya Chutkan, care i-a spus unui avocat – într-un caz fără legătură cu acesta – că nu a mai dormit de când a fost repartizată la cazul lui Donald Trump. „Vă rog să aveţi grijă”, a avertizat-o avocatul. „Voi încerca„”, a spus judecătoarea Chutkan, în faţa unei instanţe deschise.

TRUMP VA PLEDA NEVINOVAT

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, urmează să se prezinte la tribunalul federal din Washington DC joi, la ora locală 16:00 (23:00, ora României). Deşi avea opţiunea de a apărea de la distanţă prin intermediul unei transmisii video, el ar urma să fie prezent în persoană.

Un purtător de cuvânt al US Marshals Service, o agenţie federală de aplicare a legii care asigură paza instanţelor, a declarat, pentru agenţia de ştiri Reuters, că lui Trump i se vor lua amprentele digitale şi i se va cere să furnizeze informaţii de bază, cum ar fi data naşterii şi numărul de identificare pentru securitate socială.

Alţi suspecţi acuzaţi de implicare în revolta de la Capitoliul SUA au avut audierile programate tot pentru joi, însă au fost amânate. Cel mai probabil, Trump va pleda nevinovat.

Fostul preşedinte a vizitat oraşul o singură dată de când a părăsit Casa Albă.

Miercuri seară se formase deja o coadă în faţa clădirii.

Miercuri, într-o postare scrisă cu majuscule pe platforma sa socială Truth Social, fostul preşedinte, care se afla la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, le-a mulţumit susţinătorilor săi şi a spus: „ Nu am mai avut niciodată atât de mult sprijin în legătură cu ceva”.

O ACUZAŢIE FOLOSITĂ ŞI ÎN PROCESUL KU KLUX KLAN

Potrivit noului act de acuzare, Trump se confruntă cu patru capete de acuzare, printre care conspiraţie pentru fraudarea SUA, manipulare a unui martor şi conspiraţie împotriva drepturilor cetăţenilor.

Statutul privind privarea de drepturi a fost adoptat în urma Războiului Civil din SUA pentru a oferi protecţie juridică sclavilor eliberaţi pe măsură ce se integrau în societate, reaminteşte BBC. Acuzaţia a fost esenţială într-un proces din 1967 împotriva membrilor Ku Klux Klan, care a inspirat filmul Mississippi Burning din 1988. Analiştii juridici spun că a fost inclusă în cazul împotriva lui Trump, deoarece presupusele sale eforturi de subminare a votului au vizat zone urbane cu populaţii mari de alegători afro-americani.

Avocaţii lui Trump au dat câteva indicii în legătură cu strategia lor de apărare. Avocatul John Lauro a apărut miercuri într-o emisiune la NBC şi a declarat că intenţionează să susţină că Trump este protejat de dreptul la libertatea de exprimare, consacrat de Primul Amendament al Constituţiei SUA.

„(Acuzaţia) incriminează libertatea de exprimare”, a spus Lauro.

Echipa de avocaţi ai lui Trump se opune, de asemenea, dorinţei procurorilor de a avea un proces rapid, spunând că au nevoie de timp pentru a organiza apărarea clientului lor.

TRUMP, PROPULSAT ÎN FRUNTEA CURSEI ELECTORALE REPUBLICANE

În prezent, Trump este clar favorit în competiţia din cadrul Partidului Republican, pentru următorul candidat la preşedinţie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL