Dacian Cioloș are un mandat marcat de eșecuri politice, mai ales în politica națională. Fostul premier a schimbat mai multe partide și a dispărut din atenția politicii europene. În prezent, dirijează un partid care nu are nicio șansă să mai obțină mandate la alegerile din 2024.
Activitatea în Parlamentul European
Dacian Cioloș a intrat în Parlamentul European în 2019, pe listele USRPLUS. Cele două partide au format o alianță pentru a obține cel mai bun rezultat din istoria lor. În PE, Cioloș este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, după ce în urmă cu un deceniu a fost comisar european pentru agricultură și ministru al agriculturii.
Dacian Cioloș a contribuit la foarte puține rapoarte în Parlamentul European: doar 2 rapoarte în calitate de raportor alternativ, 2 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz și 1 aviz în calitate de raportor pentru aviz.
A vorbit de mai multe ori în Parlamentul European, dar de foarte puține ori despre problemele din România. La fel ca mulți alți USR-iști, Cioloș a fost mai interesat de problemele Ucrainei sau Republicii Moldova decât de problemele statului care l-a trimis în PE.
La o dezbatere din mai 2023, Dacian Cioloș chiar încuraja Comisia Europeană să permită transportul de cereale în UE, deși tot el preciza că acest lucru îi afecta pe fermierii români, care au pierdut miliarde de euro. În plus, Cioloș este și un susținător al integrării Ucrainei în UE, ceea ce ar permite fermierilor ucraineni să-și vândă cerealele direct în zona UE, fără nicio restricție.
Dacian Cioloș a rămas în grupul european Renew, unde sunt și foștii săi colegi din USR. Până în octombrie 2021, acesta a fost liderul grupului european Renew, de unde a demisionat pentru a se ocupa de problemele din USR.
Dezastrul din politica națională
Pe plan național, cariera lui Dacian Cioloș a fost o serie de eșecuri politice. Cioloș a acceptat fuziunea dintre USR și PLUS, fostul său partid. Odată intrat în USR, a obținut și funcția de președinte al partidului chiar după ce partidul a ieșit de la guvernare. Dacian Cioloș s-a trezit cu cea mai mare criză a USR-iștilor și nu a reușit să readucă partidul la guvernare.
Fostul lider al USR-iștilor a purtat discuții cu PNL, însă nu a găsit niciun acord politic. În 2021, Cioloș forțează intrarea la guvernare doar cu USR, deși era evident că nu avea nicio șansă să obțină majoritatea parlamentară. Guvernul Cioloș este respins imediat de Parlament.
După circa 8 luni, Dacian Cioloș a părăsit USR deoarece nu avea majoritatea în Biroul Național și nu-și putea impune proiectele.
„Pentru colegii din conducerea partidului (n.r. USR) a fost mai importantă revanșa simbolică de a șterge din răzbunare o parte din numele partidului decât să construim împreună. Am trăit un lung șir de dezamăgiri provocate de frica enormă pe care unii dintre colegii mei o au față de dispariția politică”, spunea Cioloș, acuzând direct grupul Barna-Ghinea-Drulă.
În 2022, fostul premier a înființat un nou partid, REPER, cu câțiva europarlamentari. Astfel, în doar 4 ani, Cioloș a făcute parte din 3 partide: PLUS, USR și REPER.
LGBT și legalizarea canabisului
Dacian Cioloș este un mare susținător al ideologiei LGBT. Acesta a votat, în Parlamentul European, și controversatul raport Matic, care prevede că femeile trans pot fi considerate bărbați-mame. Dacian Cioloș a votat și rezoluțiile PE prin care statele ar trebui să adopte legile pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex.
Partidul REPER al lui Cioloș a propus, în România, un proiect de lege pentru legalizarea canabisului până la 3 grame. Oamenii lui Cioloș au făcut reclamă drogurilor inclusiv la un festival de muzică, unde în 2022 a murit un tânăr chiar în urma consumului de droguri. REPER-iștii vor să nu mai existe sancțiuni pentru consumatorii de droguri, în condițiile în care consumul de substanțe este în creștere în țara noastră și pune în pericol viețile tinerilor.
REPER, fără speranțe în 2024
Niciun sondaj din ultimii doi ani nu a arătat că REPER ar putea ajunge la 5% la alegerile din 2024.În cel mai recent sondaj INSCOP, REPER are 1,3% pentru alegerile de anul viitor. Noul partid al lui Cioloș riscă să rămână fără niciun mandat de europarlamentar, iar cariera politică a fostului premier se va încheia după numeroasele eșecuri.
Singura speranță pentru REPER este o altă alianță cu un partid cu mai multe șanse, pentru a-și asigura câteva mandate anul viitor. Doar că Dacian Cioloș nu mai atrage atenția electoratului din România, după ce a demonstrat că nu poate guvernare și nu poate controla un partid parlamentar. În perioada guvernării USR, Cioloș nu și-a asumat niciun mandat în guvern. În perioada în care a fost președinte USR, Cioloș nu a impus niciun proiect politic important pentru români. Încrederea cetățenilor în Cioloș a scăzut foarte mult, afectând și notorietatea acestuia. Noii politicieni precum Diana Șoșoacă sau George Simion se bucură de mai multe voturi și reușesc să transmită mesaje care să atragă atenția electoratului.
Pentru fiecare an în Parlamentul European, Dacian Cioloș a încasat 150.000 de euro. În conturile bancare, acesta a strâns circa 240.000 de euro. Fostul premier mai deține un apartament și o casă de vacanță, arată declarația sa de avere din 2022.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News