Două treimi dintre produsele cu adaos comercial plafonat s-au scumpit în prima lună a anului

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Prețurile a nouă categorii de produse alimentare de bază din lista celor pentru care se aplică un adaos comercial plafonat s-au mărit în ianuarie față de decembrie cu până la 3%.

România are de șase luni adaosuri comerciale plafonate la unele produse alimentare de bază, măsura observându-se la raft în unele cazuri prin ieftiniri. Sunt însă și categorii de produse unde prețurile medii au crescut de la o lună la alta arată o analiză a Economica pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC) comunicat de Institutul Național de Statistică.

Astfel, în luna ianuarie 2024, au fost rapotate scumpiri la nouă dintre cele 14 produse alimentare pentru care se aplică OUG 89/2023 privind privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare și pentru care INS raportează date.

Mai exact, în ianuarie, prețul mediu al fructelor proaspete a crescut cu 3,3% față de luna anterioară și cu 9,9% față de ianuarie 2023, menținându-se trendul ultimelor luni, dar într-un ritm al creșterii mai puțin accentuat. Aceasta în contextul în care,  decembrie 2023 a adus scumpiri de 4,9% vs noiembrie 2023 și de 11,6% vs decembrie 2022.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL