România se confruntă cu o adevărată criză în ceea ce privește cosumul de substanțe periculoase la volan. După accidentul din 2 Mai, un alt accident grav s-a produs zilele trecute în Popești Leordeni. Un șofer beat și drogat a ucis o femeie. Recent presa a dezvăluit că respectivul șofer fusese șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate București. Șoferul se află acum în arest. Totuși, acest nou caz dezvăluie cât de adâncă este problema consumului de droguri la volan în România. Măsurile promise de ministrul Afacerilor Interne, ar trebui să ajute la combaterea fenomenului, dacă toate instituțiile statului se vor implica în egală măsură și dacă ele vor fi dublate și de altă măsuri din afara ariei MAI.
Propunerile lui Predoiu
Imediat după accidentul din 2 Mai, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a propus o serie de măsuri dure pentru a descuraja fenomenul. Printre modificările legislative propuse de Predoiu figura și confiscarea mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv.
„Voi propune Guvernului şi Parlamentului legislaţie pe următoarele direcţii – măsuri care vizează conducătorii auto: instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reţinut pentru consumul de alcool şi droguri. Deci, vrei carnet, test antidrog. Instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog – alcool este obligatorie suplimentar prevederilor actuale: atunci când în vehicul sunt identificate substanţe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat norme privind consumul de alcool şi droguri la volan, precum şi când a comis infracţiuni la regimul substanţele interzise”, declara Predoiu.
O altă propunere venită din partea ministrului era mărirea termenului pentru restituirea permisului de conducere, atunci când acesta a fost anulat, ca urmare a consumului de alcool şi droguri.
„În prezent – 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate, voi propune 3 ani”, a spus Predoiu.
Totodată, el a arătat că va propune şi confiscarea mijloacelor de transport dacă şoferul este prins băut sau drogat la volan.
„Instituire a măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care funcţionează şi în state membre ale Uniunii Europene”, a explicat Predoiu.
Ce altă măsuri pot fi luate pentru combaterea fenomenului
Combaterea eficientă a consumului de droguri la volan implică o abordare cuprinzătoare și coordonată, care să includă atât prevenirea, detectarea și descurajarea consumului de droguri înainte de a se urca la volan, cât și sancționarea corespunzătoare a conducătorilor auto care încalcă legile în acest sens. Pe lângă măsurile propuse de Cătălin Predoiu, am putea adăuga și realizarea de campanii de conștientizare și educație publică despre efectele negative ale consumului de droguri asupra capacității de conducere și asupra siguranței rutiere.
Totodată, pe lângă testarea rutieră a șoferilor și pe lângă o legislație mai strictă care să includă pedepse mai severe, am mai putea adăuga asigurarea de programe de reabilitare pentru șoferii care sunt prinși conducând sub influența drogurilor, astfel încât aceștia să poată să își depășească problema și să nu revină la ea. Nu în ultimul rând, așa cum preciza și ministrul Afacerilor Interne, este nevoie de o cooperare între autorități, mai exact e nevoie de îmbunătățirea cooperării între poliție, autoritățile de sănătate și organizațiile de prevenire a consumului de droguri pentru a aborda problema într-un mod mai eficient.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News