După ratarea modernizării, Hidroelectrica vrea înlocuirea grupurilor de la hidrocentrala Porțile de Fier

Sursa foto: Hidroelectrica

Toate cele șase hidroagregate ale centralei de la Porțile de Fier 1, cea mai mare din România, vor fi înlocuite pe rând, Hidroelectrica urmând să înceapă în acest an procedurile. Grupurile au fost modernizate la începutul anilor 2000, dar de atunci au fost numai probleme.

“Servicii de proiectare: Elaborare Expertiză tehnică și Studiu de Fezabilitate pentru „Reabilitare cu modernizare în vederea creșterii disponibilității și gradului de siguranță în exploatare a hidroagregatelor din CHE Porțile de Fier I”. Aceasta este una dintre achizițiile planificate de Hidroelectrica în acest an, potrivit unui document al companiei. Procedura va fi lansată în primul trimestru al acestui an și, potrivit estimării companiei, ar trebui ca în al treilea trimestru al anului să fie deja atribuit contractul.

Porțile de Fier 1 este cea mai mare importantă hidrocentrală din patrimoniul Hidroelectrica și, implicit, din România, pusă în funcțiune în 1970-1972, dar modernizată la începutul anilor 2000, când puterea celor șase grupuri a fost crescută de la 175 la 194 MW, în cadrul celui mai scump și mediatizat contract din energie de la căderea comunismului încoace.

Mai întîi, ce înseamnă acest anunț de acum al Hidroelectrica? “Ciclul normal de viață al echipamentelor este de 30 de ani, făcând abstracție de faptul că fosta retehnologizare a fost un fiasco total. Lucrările vor începe efectiv în 4-5 ani, după elaborarea expertizelor, a studiului de fezabilitate cu indicatorii, licitația pentriu execuție, contracatare, basic design, model și execuție efectivă, grup cu grup. Este o lucrare mare și trebuie pregătită din timp”, ne- spus Bogdan Badea, director de investișii al companiei, până de curând director general.

“Totul va fi nou, se va reproiecta întregul circuit hidraulic. Au fost implementate diverse soluții, au fost tot felul de experimente, de multe ori este mai scump să cârpești decât să iei ceva nou”, a spus Badea, când l-am întrebat dacă se vor schimba toate grupurile hidro actuale.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: