Emil Dumitru (PNL) critică fosta conducere APIA: „Asta trebuie să știe lumea!”

Foto Emil Dumitru la Puterea Stirilor

APIA, în decursul acestor ani, a reușit să plătească 98% din sumele anuale, acordate României

Emil Dumitru (PNL) vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industria alimentară și Servicii specifice din Camera Deputaților, a vorbit în emisiunea Puterea Știrilor de la PS News, despre rolul important pe care îl are APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, despre felul cum s-a realizat managementul instituției de către fosta conducere și despre câteva dintre schemele agricole, importante cum ar fi, schema pe înverzire 04.

„Cred că e nevoie de mai mult, e nevoie să lansăm toate măsurile din planul național strategic pe pilonul doi de investiții. Numai așa putem să le creștem competitivitatea fermelor noastre, fermierilor noștri, să putem să vedem ce facem cu plățile directe pe suprafață din pilonul unu, subvențiile de la APIA.

Trebuie să spunem foarte clar, APIA în decursul acestor ani este agenția care a reușit să plătească 98% din sumele din fiecare an acordate României. Practic este o agenție performantă, doar că se știa că intră o nouă reformă a politicii agricole comune, de 2 ani de zile, precum și o parte din modulele de soft care implementează plata fermierilor. Și aici mă refer la câteva scheme foarte importante, cum ar fi fosta schema pe înverzire 04, care are un cuantum undeva la 70 euro pe hectar și pentru asta au fost semnate contractele de dezvoltare a sistemului informatic pe 28/12/2023. Nu știu cine se face responsabil.

Sigur că aici e vorba de un prost management al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, dar presiunea de timp este foarte mare și sperăm noi că actuala conducere a APIA să poată să recupereze din acest decalaj de timp și să lanseze această măsură, să trimită în conturile fermierilor undeva în a 2-a jumătate a lunii martie, banii respectivi. Pentru că sunt niște bani foarte importanți deoarece va începe campania de primăvară, fertilizarea culturilor, pregătirea terenului pentru înființarea culturilor de primăvară si ei nu și-au primit banii”.

Fosta conducere APIA nu a reușit să implementeze soluțiile informatice în termene rezonabile

Da, vorbim despre data de 28 decembrie, despre componenta de 04 de înverzire. Asta trebuie să știe lumea, că, din păcate, fosta conducere APIA nu a reușit să implementeze aceste soluții informatice în niște termene rezonabile. Există disponibilitate din partea Ministerului de Finanțe de a se acorda banii din bugetul național ca o pre finanțare, ulterior făcându-se decontul cu Comisia Europeană, să se primească banii. Nu se pot face lucrurile peste noapte.

Directorul actual al APIA este de aproape două luni de zile în fruntea agenției și încearcă să recupereze ceea ce alții n-au fost în stare să facă în 2 ani de zile.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: