Australienii au votat „nu“ la referendumul privind drepturile aborigenilor

Consiliu consultativ "The Voice"
Sursa foto: https://adevarul.ro/

Australienii au respins sâmbătă în mod clar o reformă a drepturilor aborigenilor supusă votului prin referendum. Acesta a fost rezultatul unei campanii acerbe care a adâncit şi mai mult diviziunea rasială din statul continental, relatează AFP.

După numărarea voturilor din trei sferturi din secţiile de votare din ţară, a reieşit că 55% dintre alegători au votat „nu” pentru textul care propunea recunoaşterea în Constituţie a populaţiei aborigene ca locuitori originari ai continentului insular şi acordarea unei „voci” proprii, relatează Agerpres.

Planul era de a crea un consiliu consultativ – numit „The Voice” (Vocea) – pentru parlament şi guvern, care să ofere consultanţă în ceea ce priveşte legislaţia şi politicile publice care afectează populaţia aborigenă şi a insularilor din Strâmtoarea Torres, care numără 984.000 de persoane sau 3,8% din populaţia Australiei.

Tabăra favorabilă modificării Constituţiei din 1901 era iniţial majoritară, dar a pierdut constant teren în ultimele luni, în special din cauza campaniei desfăşurate de opoziţia conservatoare, condusă de fostul ministru al apărării Peter Dutton.

Pentru tabăra conservatoare, reforma constituia un artificiu constituţional şi ar fi creat diviziuni în cadrul societăţii prin crearea unei distincţii în ceea ce priveşte cetăţenia. Această reformă era menită să ajute la vindecarea rănilor încă deschise ale unui trecut de colonizare şi represiune rasială.

Încă sunt inegalități majore

Astăzi, la mai bine de 200 de ani de la colonizarea britanică, indigenii australieni, ai căror strămoşi trăiesc pe continent de cel puţin 60.000 de ani, au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni, dar încă suferă de inegalităţi majore.

Premierul de centru-stânga, Anthony Albanese, care s-a implicat puternic în campanie, a făcut sâmbătă un ultim apel către electorat, care a rămas fără ecou. „Este vorba despre respectul faţă de indigenii australieni. Este vorba despre cum ne vedem noi înşine ca naţiune, dar şi despre cum ne vede lumea”, a pledat el.

Votul a fost obligatoriu pentru cei 17,5 milioane de alegători din Australia. Pentru a fi adoptată, reforma avea nevoie nu doar de o majoritate de voturi la nivel naţional, ci şi în cel puţin patru din cele şase state ale ţării. Niciuna dintre condiţii nu a fost îndeplinită.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: