Eurodeputații acuzați că au primit bani pentru a răspândi propaganda pro-rusă, anchetați

Sursă foto: europarl.europa.eu
Sursa foto: europarl.europa.eu

O anchetă asupra euro deputaților acuzați că au primit bani pentru a răspândi propagandă pro-rusă a fost deschisa de procurorul federal din Belgia.

 Serviciile de informații belgiene au detectat existența unei rețele de interferență pro-rusă cu activități în mai multe țări europene

Potrivit euronews.fr, confirmarea vine de la premierul belgian, Alexander De Croo care precizează că serviciile sale de informații au detectat „existența unei rețele de interferență pro-rusă cu activități în mai multe țări europene”. Liderul spune că această celulă „face obiectul urmăririi penale”. Premierul belgian nu a dorit să precizeze câți deputați europeni au fost afectați de proceduri.

Cehia: Ancheta în cazul unei operațiuni de influență susținută de Moscova

O investigație recentă a autorităților cehe a arătat că membrii Parlamentului European au primit numerar în cadrul unei operațiuni de influență susținută de Moscova pentru a „promova” propaganda în bloc.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că operațiunea descoperită urmărește destabilizarea întregii Europe și a dezvăluit că alte țări europene au deschis investigații în urma eforturilor Republicii Cehe.

Foto Euronews

Si agenția poloneză de securitate internă a anunțat că efectuează, de asemenea, percheziții în Varșovia și în orașul Tychy, ca parte a unei investigații comune „coordonate” cu alte țări europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a confirmat că ancheta poloneză ar putea duce în curând la mai multe acuzații și l-a acuzat pe Putin că folosește „canale dubioase pentru a-și exercita influența și „partidele naționale” pentru a acționa ca purtători de cuvânt .

„Plățile în numerar nu au avut loc în Belgia, dar interferența a avut loc(…). Belgia fiind sediul instituțiilor europene, avem responsabilitatea de a apăra dreptul fiecărui cetățean la un vot liber și sigur ”, a subliniat, Alexander De Croo.

Această „afacere” are loc cu puțin mai mult de două luni înainte de alegerile europene. Cu toate acestea, oficialii UE se tem de interferența Kremlinului în timpul campaniei cu scopul de a denatura votul.

S&D, Renew Europe și Verzii au cerut o anchetă rapidă

Trei dintre principalele grupuri din Parlamentul European – social-democrații (S&D), Renew Europe și Verzii au cerut o anchetă rapidă. Serviciile de presă ale Parlamentului au confirmat pentru Euronews că se „examinează” acuzațiile.

Acuzațiile implică politicieni germani, francezi, polonezi, belgieni, olandezi și maghiari

Potrivit presei cehe, care citează oficiali de informații, acuzațiile implică politicieni germani, francezi, polonezi, belgieni, olandezi și maghiari.

Ancheta cehă a dus la sancționarea a două persoane și a presei Vocea Europei, prin care anchetatorii susțin că s-a desfășurat operațiunea din Rusia.

Vocea Europei în centrul acuzațiilor: Publicația aflată în centrul anchetei este o companie olandeză cotată la bursă, cu sediu oficial într-un mic sat din provincia Brabant de Nord.

Europarlamentarul Maximilian Krah, membru al partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), susține că a acordat interviuri presei și că nu a beneficiat financiar de pe urma acestora.„Nu există nicio acuzație specifică că am fost plătit pentru niciunul dintre aceste interviuri”, a spus Maximilian Krah la X”, citează Euronews.

Belgia cere UE să acționeze
Primul ministru belgian a spus că a discutat despre anchetă cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, precum și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și că a cerut Eurojust (organul judiciar al agenției de cooperare), să „ să se întâlnească și să discute această chestiune de urgență”.

Liderul belgian mai dorește să examineze dacă mandatele Parchetului European și ale Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) fac posibilă declanșarea „urmăririi penale” în acest caz. „Dacă nu este cazul, ar trebui să extindem aceste mandate”, subliniază el.

Belgium-gate: Scandal de corupție în care deputați europeni sunt acuzați că au primit bani pentru apărarea intereselor Qatarului, Marocului și Mauritaniei

Reamintim ca autoritățile belgiene investighează, de asemenea, un scandal de corupție masiv în care sunt implicați deputați europeni și alți oficiali parlamentari, acuzați că au primit bani pentru apărarea intereselor Qatarului, Marocului și Mauritaniei.

Dar procedura a întâmpinat dificultăți și a pus la încercare serviciile judiciare belgiene, anterior procurorul fiind forțat să demisioneze în urma acuzațiilor de lipsă de imparțialitate din partea sa. Eșecurile anchetei belgiene i-au determinat pe mulți să eticheteze afacerea „Belgium-gate”.

Alexander De Croo sprijină propunerea Republicii Cehe de a lua în considerare sancțiuni la nivelul UE împotriva persoanelor legate de rețeaua de propagandă. El mai precizează că cei care „primă” mită ar trebui să fie examinați și în cadrul anchetei belgiene.

Sursa: fr.euronews.com

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: